EEN BAROLO VOOR MINDER DAN 10 EURO?

03-02-16 / Agnes Winter en Rob Steijger < TERUG NAAR OVERZICHT

Barolo, voor veel wijnliefhebbers het ultieme genot van Italiaanse bodem.

Een wijn die vol en krachtig is, bomvol met smaak maar toch verfijnd van karakter. Barolo heeft de status ‘de wijn van de Koning, de Koning van de wijnen’. Het beeld ontstaat dan al snel dat een Barolo duur is. Er is echter al een Barolo te koop voor minder dan €10. Hoe kan dit en wat kan je hiervan verwachten?

Barolo is de naam van een wijngebied in de streek Piemonte, gelegen in het noorden van Italië. Het gebied omvat elf dorpjes (waaronder Barolo) waartussen de wijngaarden zijn aangelegd. Het wijnbouwgebied van 1.900 ha. is sterk versnipperd in veel kleine kavels. Deze kavels zijn in bezit van zo’n 1000 verschillende eigenaren. De laatste decennia is er zo’n 40% wijnbouwgrond bijgekomen, veelal op minder gunstig gelegen locaties. Bekend is het gebied rond het noordelijk gelegen dorpje Verduno, dat veel vlakker is. De druiven krijgen hierdoor minder zon en kunnen hierdoor minder goed rijpen. En dat terwijl de Nebbiolo druif toch al een heel lastige druif is om te verbouwen. Sommige critici noemen deze wijnen uit Verduno daarom ‘barolino’, wat vrij vertaald ‘baby barolo’ betekent.

Een klassieke Barolo ondergaat een traditionele vinificatie en een inweking op de schillen en gisting van soms meer dan 40 dagen. Dit wordt gevolgd door een rijping van vier tot acht jaar op grote houten vaten van Sloveens eiken. De wijn wordt op fles gedaan en heeft vervolgens soms tientallen jaren nodig om te rijpen en de tannines te laten verminderen. Deze traditioneel gemaakte wijn heeft een rood-doorschijnende kleur en een complexe geur en smaak zoals chocolade, viooltjes, pruimen, teer, drop, witte truffel, kaneel, munt, gedroogd fruit, verse en gedroogde kruiden, bosvruchten en tabak. De prijs van een traditioneel gemaakte Barolo is vanaf 30-40 euro per fles.

Andere producenten passen allerlei moderne technieken toe om inwekingstijd en gisting te beperken tot enkele dagen. Tijdens de vinificatie worden technieken toegepast met als doel de tannines zo snel en effectief mogelijk te temmen, de kleur te fixeren en de smaak van fruit te behouden. De modern gemaakte Barolo’s zijn herkenbaar aan hun intense diepe kleur, geconcentreerde smaak en geur van eikenhout. Deze moderne wijnen zijn veel sneller op dronk en minder lang houdbaar dan een klassieke Barolo. De productiekosten liggen voor een modern gemaakte Barolo relatief veel lager. Een consumenten verkoopprijs van minder dan €10 per fles blijkt dan mogelijk.

Wij waren benieuwd naar deze twee stromingen en gingen op onderzoek. Hiervoor hebben we 2 Barolo wijnen geproefd vanuit de voordelige circuit (uit 2011, prijs minder dan €10,00) en één Barolo met een klassieke vinificatie (2008, €24,50).
Proefnotitie voordelige Barolo’s
De kleur van beide Barolo’s is licht doorschijnend en de kenmerkende Nebbiolo kleur van granaatappel loopt gelijkmatig door naar de randen. Dat laatste is een signaal dat de wijn op dronk is.

De geur van de eerste voordelige Barolo is van lichtrood fruit met aardse tonen. Enigszins teruggetrokken en beknepen. De smaak is soepel, zacht en met redelijke intensiteit van kleine bosaardbeien. De afdronk is kort maar wel in balans.

De geur van de tweede voordelige Barolo kenmerkt zich met een (zeer) lichte zweem van rood fruit en een prikje in de neus. Eigenlijk valt er maar weinig geur waar te nemen. Er is weinig smaak, weinig fruit en daarom niet boeiend. Wel is houtsmaak van de 24 maanden verplichte houtopvoeding waar te nemen. De afdronk is kort.

Proefnotitie klassieke Barolo
De klassieke Barolo die we voor deze mini-proeverij gebruiken heeft een doorzichtig, roodbruine kleur, die egaal naar de randen doorloopt. De geur in het glas is echt explosief, met volle geuren van aarde, bos, nat mos, herfst en stallucht. Verrukt zijn we over deze geurexplosie die tot op 3 cm bóven het glas is waar te nemen! De smaak is warm, toegankelijk, veel rood bosfruit met rijpe bramen en kersen. Echt een wauw-effect! Bij de afdronk valt op dat de tannines snel wegtrekken en er een ontspannen, aangenaam complex en langdurend mondgevoel overblijft.

"Verrukt zijn we over de geurexplosie die tot op 3 cm bóven het glas is waar te nemen!"


Conclusie
Alle waar voor zijn geld, dat is bij deze mini-proeverij weer helemaal bevestigd. Het verschil tussen de Barolo wijnen van onder de €10 en van €24,50 was enorm! De voordelige Barolo wijnen bezitten nauwelijks geur, smaak en afdronk. Een minimale smaaksensatie die menigeen liever snel wil vergeten. De klassieke Barolo maakt echter met zijn geurexplosie, intense smaken en lange complexe afdronk een geweldige indruk. Een indruk die nog lang blijft nazinderen.


Blijf op de hoogte van het Barolo nieuws en de aanbiedingen 

               

Geproefde wijnen: Barolo Padre Bona, DOCG 2011, gekocht bij Aldi, €9,95; Barolo DOCG 2011, gekocht bij Lidl €9,95; Amalia Barolo Amalia DOCG 2008, gekocht bij fattoria.nl  €24,50. Deze Amalia Barolo is niet meer te koop. Een uitstekende vergelijkbare Barolo is van Ellena Giuseppe uit de Langhe, €24,50

                          
                                                          

Een Barolo is een wijn afkomstig uit het gebied Piëmonte uit Noord Italië. Barolo bezit het kwaliteitspredikaat DOCG. Wettelijk minimaal 3 jaar rijpen waarvan minimaal 2 jaar op hout, gerekend vanaf 10 januari volgend op oogstjaar. Een Barolo is 100% gemaakt van Nebbiolo druif en het alcolholpercentage is minimaal 13%. 
   Agnes Winter:  is “ervaren en onafhankelijk wijnproever”
Rob Steijger is registervinoloog en een enthousiast wijnliefhebber van met name Franse en Italiaanse wijnen. 

REACTIES

Clement van Dijk

12-05-19

Geachte heer Muller,<br />
Bedankt voor uw bericht. Wij hebben een groot assortiment van de beste Barolo&#039;s. <br />
<br />
https://www.fattoria.nl/wijnstreken/barolo/<br />
<br />
Mocht u hulp nodig hebben bij het maken van uw keuze, belt u gerust 030-66 212 83. Wij helpen u graag.<br />
<br />
Met vriendelijke groet<br />
Villa Fattoria<br />
Clement<br />

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »