GEPROEFD DE WIJNEN VAN PODERE CASTORANI UIT DE ABRUZZEN

10-10-16 / Rob steijger en Agnes Winter < TERUG NAAR OVERZICHT

Geproefd: wijnen uit de Abruzzen - Montepulciano druivenras


De naam Montepulciano d’Abruzzo is voor wijn-minnend Nederland een bekende naam. De wijn uit deze streek doet het goed in Nederland. Met diep robijnrode kleur, nodige structuur door tannine en tegelijk is de wijn zacht, soepel en rond. We proefden drie DOC wijnen van het huis Castorani. Zijn deze ook een aanrader?

De naam montepulciano kan overigens voor nogal wat verwarring zorgen. Naast het gebied Montepulciano d’Abruzzo bestaat ook een druivensoort onder de naam montepulciano. Of het niet genoeg is bestaat in Toscane ook een dorp met de naam Montepulciano met de DOCG Vino Nobile di Montepulciano. Wie even niet oplet zit al snel in een andere Italiaanse regio!

De wijnen die we hebben geproefd komen uit het gebied van de Abruzzen, een woeste regio met hoge bergen gelegen tussen de Apennijnen en de Adriatische zee. De wijngaard van Podere Castorani liggen op een hoogte rond 350 meter op de voetheuvels van de Apennijnen. Overdag ontvangen de druiven volop warmte van de zon en s‘nachts een verkoelende bries vanuit de Adriatische zee. Deze klimatologische omstandigheden zijn alvast veelbelovend!

De drie wijnen die we hebben geproefd komen allen van hetzelfde wijnhuis, allen een DOC kwaliteitskenmerk en 100% gemaakt van de montepulciano druif. De jaartallen zijn niet identiek. We hebben duidelijke verschillen in de wijnen ontdekt. De Cadetto (2011) hebben we ervaren als een wijn met een medium body. De wijn is robijnrood en geeft direct na opening een geur en smaak van donker rood fruit met tonen van drop en laurier. Hij komt echter wat ingetogen over. Tannines maken de wijn minder toegankelijk. De afdronk is vrij kort en het fruit verdwijnt snel. Enkele uren de wijn laten ademen doet wonderen. De wijn wordt daardoor soepeler, fruitiger en de afdronk wordt ook langer.

De tweede wijn die we proeven is Amorino (2008). De wijn is donker robijnrood en is ook al 3 jaar ouder dan de Cadetto. De geur verrast ons met gemengd rijp donkerrood klein fruit, rijpe pruimen, vijgen, leer en laurier. De wijn geeft een mond vol smaak en rolt soepel door je mond. Tannine geeft structuur aan de wijn. Een middellange afdronk waarbij het fruit blijft nazinderen. De wijn past geweldig bij antipasti zoals gegrilde paprika en artisjokken. Past ook heel goed bij een wildschotel van bijvoorbeeld wild zwijn. 
 

Tenslotte proeven we de Podere Castorani (2009). Op het etiket staat Riserva vermeld wat betekent dat het een speciale, lang gerijpte selectie betreft. De druiven zijn met de hand geplukt en streng geselecteerd. En dit is te merken! De intense geuren komen al ver boven het glas uit. Het aroma doet denken aan rijpe zwarte bessen, bramen, pruimen, laurier, leer en chocolade. De full body wijn is krachtig van smaak en toch soepel en zacht. Slanke tannines geven souplesse aan de wijn. Lange, zachte afdronk die fris op de tong ligt. Bij uitstek een dinerwijn.

Alle drie de geproefde wijnen zijn aanraders uit de streek Montepulciano d’Abruzzen. De Cadetto heeft baat bij karafferen en zal hierdoor opener en fruitiger worden. De wijnen Amorino en Podere Castorani zijn echte aanraders uit het wijngebied de Abruzzen.

         
  Agnes Winter (wijnkenner)     Tekst: Rob Steijger (register vinoloog)    
  Geproefd door Rob steijger samen met Agnes Winter    

 

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »