HOE KOOP IK EEN ECHTE BRUNELLO DI MONTALCINO?

14-07-13 / Villa Fattoria < TERUG NAAR OVERZICHT
Zijn het wel echte Brunello's? En is 2009 wel zo'n topjaar, zoals gezegd. Helaas is 2009 lang zo goed jaar niet geweest als 2006, 2007 en 2008. Veel producenten hebben met het oogst jaar 2009 dan ook veel lagere beoordelingen gekregen dan voorgaande jaren.

De wijnen worden aangeboden voor een prijs, die lager is dan de inkoopprijs van de meeste Brunello's. Wij hebben overigens geen oordeel over de kwaliteit van deze wijn.  

De producent van de druiven/wijn is ICQ IT/SI/4766 (dit staat ook op het label). Dit houdt in dat een producent of meerdere producenten hun wijn aan derden hebben verkocht. Zij kiezen er voor deze wijn niet zelf onder hun eigen label op de markt te brengen . Bij navraag blijkt dat de wijn afkomstig is van Ventolaio en door Castellani Spa uit Siena (dus niet in Molacino) is gebotteld. 

Op de website van het Consortium van de Brunello di Montalcino staat letterlijk:

Il Brunello di Montalcino ha avuto il riconoscimento della DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATA E GARANTITA con D.P.R. 1/7/1980, successivamente sono state apportate varie modifiche. Di seguito sono riportate le norme previste dal Disciplinare vigente così come previsto dal Decreto 19/5/1998.

- Zona di produzione: Comune di Montalcino

- Imbottigliamento: può essere effettuato solo nella zona di produzione

Vertaald staat er: Om een wijn Brunello di Montalcino DOCG te mogen noemen moeten de druiven komen van wijngaarden gelegen in de plaats Montalcino. Bovendien moet de wijn in Montalcino zijn gebotteld door een lid van het Consortium. Castellani Spa is gevestigd in Siena . Zij zijn echter geen lid van het Consortium.

Veelal wordt ook gevraagd "kunnen wij deze wijn kopen". Natuurlijk kunt u deze wijn kopen. U moet echter zelf uw keuze maken. Kiezen voor de Dante Alighieri, de als alternatief aangeboden  Coli Brunello di Montalcino of Terre dei Tassi Brunello di Montalcino of een Brunello di Montalcino van een producent, die wel is  aangesloten bij het Consortium.  

Welicht kan het u helpen dat u van veel Brunello wijnen ook de beoordelingen kunt lezen in gidsen zoals bijvoorbeeld de Gambero Rosso of de gids van de Italiaanse wijnsommeliers. Ook kunt u de beoordeling van Brunello's bekijken op de websites van Robert Parker, WineSpectator of James Suckling, waar vele Brunello wijnen jaar op jaar worden beoordeeld. Al onze Brunello wijnen zijn van wijnboeren die lid zijn van het Consortium. Alle Brunello wijnen uit ons assortiment voldoen aan de criteria om ook een echte Brunello te zijn.

Meer informatie en een overzicht van alle producenten van de Brunello di Montalcino wijn, die bij het consortium zijn aangesloten, vindt u op de website van het consortium.

Aan u de keus of u een Brunello kiest van een van de leden van het Consortium dan wel een andere.

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »