HORIZONTALE BRUNELLO PROEVERIJ EN MEER BRUNELLO'S

29-01-16 / Elly Nobel en Francois Meyer < TERUG NAAR OVERZICHT

Zondag 24 januari jl. waren wij als proefpanel van Villa Fattoria uitgenodigd voor een Brunello proeverij georganiseerd door Clement van Dijk van Villa Fattoria en Jeroen Boom. ’s Middags hebben wij meerdere Brunello’s geproefd van één wijnhuis, van één wijngaard, met dezelfde vinificatie maar van verschillende oogstjaren. Een erg leuke ervaring om zoveel Brunello’s naast elkaar te proeven.

Brunello di Montalcino DOCG

Brunello di Montalcino is een rode wijn uit Toscane. Toscane kennen we vooral van Chianti en Chianti Classico. Een wijn die ook van de Sangiovese druif wordt gemaakt.

Montalcino is het wijnbouwgebied rondom het plaatsje Mantalcino, een stadje dat als een ommuurd adelaarsnest op een 600 meter hoge heuvel ligt. De heuvels zijn hier iets hoger dan in Chianti. De wijn wordt gemaakt van de Sangiovese grosso druif, die hier ook Brunello wordt genoemd. De wijn heeft in een paar decennia tijd wereldfaam gekregen. Het productiegebied is ongeveer 2.000 ha. De jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 5 miljoen flessen. Wijnen die niet aan de hoge eisen van een Brunello di Montalcino voldoen, worden op de markt gebracht als Rosso di Montalcino, Onder andere alle wijn van stokken jonger dan vier jaar.Een van de karaktereigenschappen die de Brunello heeft is het grote vermogen tot ouderen. Dat vraagt concentratie in de wijnen. Dit houdt in dat de rendementen in de wijngaard beperkt moeten blijven. De wijn moet ruim 4 jaar rijpen, waarvan twee jaar op hout en 2 jaar op fles. Voor de riserva geldt een rijpingstijd van meer dan vijf jaar (62 maanden).

Het klimaat is een van de omstandigheden die van belang is om tot een optimaal resultaat te komen. Het aantal zonuren en de gemiddelde temperatuur zijn belangrijk om de druiven goed te kunnen laten rijpen. Onder optimale omstandigheden kan de druif voldoende suikers en aroma’s vormen.

De Sangiovese is een druif die laat rijpt. Dit levert in warme en zonnige jaren rijke, alcoholische wijnen op met de nodige kracht, diepgang en rijpingspotentieel. In koele jaren geeft de productie de nodige problemen vanwege de vele zuren en de harde tannines in de wijnen.

De wijnen die wij geproefd hebben zijn:

• Il Valentiano Brunello di Montalcino 2010

• Il Valentiano Brunello di Montalcino riserva 2007

• Verder van het wijnhuis Canalicchio di sopra Brunello Montalcino de jaren 2011, 2010, 2008, 2007, 2006, 2004, 1999 en 2006 riserva.

• Siro Pacenti – Pelagrilli Brunello di Montalcino 2010

• Siro Pacenti- Vecchie Vigne Brunello di Montalcino 2010

Proefnotities van de Il Valentiano Brunello di Montalcino

• Il Valentiano Brunello de Montalcino 2010 – Fraaie robijnrode wijn met een aromatische geur van rood fruit en mooie fijne tannine. Goede prijs kwaliteit verhouding.

• Il Valentiano Brunello di Montalcino Riserve 2007 – Robijnrode wijn met in de neus bosfruit, vanille en houtaroma’s. Elegante wijn met lange afdronk.

Enkele proefnotities van de geproefde wijnen van Canalicchio di Sopra:


• 2011 Een warm jaar in Toscane. Hierdoor ontwikkeld de wijn zich sneller en is eerder op dronk. De geproefde wijn is dieprood van kleur en heeft kracht en structuur.
• 2010 een goed wijnjaar voor de Brunello. De wijn is goed in balans, in de neus en smaak donker fruit, kruidigheid en een lange afdronk.
• 2008 mooi in de neus, veel fruit, vol en warm.
• 2007 in de kleur is enige ontwikkeling waarneembaar, in neus en smaak rood en zwart fruit
• 2006 krachtig, open, Zwart en rood fruit in de neus, mooie rijpe tannine.
• 2004 Een kouder jaar dan 2006 in Toscane. De wijn is nog iets ingetogen, maar wel meer diepgang dan 2006.
• 1999 Een topper, volledig op dronk, goed in balans, vol met veel fruit.
• 2006 Riserva. Een mooie wijn, maar naast 1999 komt het wel strakker over met minder fruit. Geef deze wijn nog een aantal jaren om goed op dronk te komen.

Giancarlo Pacenti, eigenaar van het wijnhuis Siro Pacenti, heeft besloten een andere stijl wijnen te maken dan zijn twee broers van Canalicchio de Sopra. Hij produceert graag rijke, volle, krachtige maar toch elegante wijnen, een wat meer ‘Franse’ stijl. Focus is hier minder op harde tannines en hyperextractie en juist meer op de essentie van terroir en druif. Hierdoor zijn de wijnen sneller toegankelijk dan de “traditionele” Brunello. 

Proefnotities van de geproefde wijnen van Siro Pacenti:

• Siro Pacenti Pelagrilli 2010 – zacht, rond, bomvol donker fruit, hints van mocca met een lange afdronk – 96/100 James Suckling

• Siro Pacenti Vecchie Vigne 2010 – rijp, donker fruit, een goede balans, maar kan zeker baat bij nog een aantal jaren ouderen, een mooie, lange afronk – 100/100 James Suckling.

In de proefsessie hebben we inderdaad ervaren dat de Brunello di Montalcino een wijn is die goed kan ouderen en zich door oplegging ontwikkeld. Dank aan de organisatoren van deze middag.

REACTIES

Rob Steijger

01-02-16

Wat een leuk artikel over deze Brunello proeverij, mijn complimenten! Voor deze Brunello proeverij had ik ook het genoegen te mogen aanschuiven. Wat een geweldige wijnen hebben we hier kunnen proeven! Echt top genieten. Veel dank aan de organisatoren van deze proeverij

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »