DRIE MAAL KLASSIEK TOSCANE EN DRIE MAAL ANDERS

30-11-17 / Rob Steijger < TERUG NAAR OVERZICHT

Toscane is een geliefd wijngebied met een groot aanbod van kwalitatief goede wijnen. Binnen het wijngebied Toscane zijn er duidelijke verschillen in karakters te ontdekken. Dat komt mede door de ligging, het micro-klimaat, terroir en ook vinificatie speelt een rol.

 
Wij proefden wijnen uit drie verschillende beroemde Toscaanse gebieden en legden hun karakters zo goed mogelijk bloot.

 

We hebben gekozen voor drie respectabele Toscaanse wijngebieden: Chianti Classico, VinoNobile di Montepulciano en Brunello di Montalcino. Deze gebieden zijn in het bezit van een DOCG-status. DOCG is voor wijn het hoogste kwaliteitskeurmerk van Italie en is een certificaat voor gegarandeerde en gecontroleerde herkomst. De meest voorkomende druivensoort in deze gebieden is de Sangiovesedruif en wordt gezien als de druif die in staat is om grootste wijnen voort te brengen. Met name de klassieke Toscaanse wijnbouwgebieden hebben deze variëteit veelvuldig aangeplant.

 

Het uitgestrekte gebied van Toscane is qua oppervlakte bijna de helft van Nederland. Het gebied ligt aan de Tyrrheense Zee en maakt dat het gebied mild warm is. Door de grootte van het gebied is het logisch dat er klimaatverschillen optreden. Doordat Toscane zeer heuvelachtig is kan de temperatuur in de dalen flink oplopen. ’s Nachts kan het met name hoger op de hellingen weer flink afkoelen. Door deze lokale verschillen ontstaan er in Toscane allerlei micro-klimaten dat elk zijn eigen invloed heeft op de druiven die staan aangeplant.

 

Chianti Classico 

 

De eerste wijn die we proeven komt uit de Chianti Classico, een gebied dat geografisch ligt tussen Florence in het Noorden en Siena in het zuiden. De aanduiding ‘Classico’ wil zeggen dat de wijn afkomstig is van het oorspronkelijke klassieke wijngebied van de Chianti. De producent van de gekozen wijn is Bibbiano. De wijn bestaat uit 95% Sangioveseaangevuld met Colorino. De kleur is robijnrood en de geur doet denken aan donker fruit, bramen, pruimen, leer een hout. De geur blijft aanvankelijk nog weinig uitbundig. De smaak doet denken aan donker rood fruit, bramen en kersen. De smaak is ook nog wat gesloten, tannineus en geeft een droog mondgevoel. Lekker lange afdronk. De wijn proeft nog jong en dat is hij ook: 2 jaar. Dat is waarschijnlijk ook de oorzaak dat de wijn nog gesloten is. Karafferen kan dan helpen. Of nog even laten liggen waar de wijn voller en uitbundiger van wordt. Wij hebben de wijn een halve dag later nogmaals geproefd en toen was de wijn veel opener met (nog) meer smaak van volle rode bessen, diepgang en textuur.

 

Chianti Classico 

 

Vino Nobile di Montepulciano

 

Deze ‘edele wijn uit Montepulciano’ is de tweede wijn die we proeven. Dit gebied kreeg in 1981 als derde van heel Italie de eer van een DOCG-status, na Barolo en Brunello. De Sangiovese druif heet hier prugnolo of prugnologentile. Deze kloon van de Sangiovese geeft de vinonobile de montepulciano zijn eigen unieke karaktereigenschappen. Het productiegebied is met 1.000 hectare veel kleiner dan de gebieden van ChiantoClassico (7.200) en Brunello (2.000). De wijnstreekvinonobile de montepulciano niet te verwarren met de druivensoort Montepulciano. Deze druivensoort komt men tegen in midden-Italie, met name in de Abruzzen en Marche.

 

De VinoNobile di Montepulcianowijn die wij proeven is van Crociani, 80% gemaakt van de druif prugnologentile. 10% Canaialo Nero dat kleur en body aan de wijn geeft, aangevuld met 10%Mammolo dat volgens de producent de wijn een bloemig bouquet moet geven. De wijn is al een uurtje geopend voordat we gaan proeven. De kleur is robijnrood en deze kleur loopt gelijkmatig door naar de rand van het wijnglas. De geur doet denken aan vol rijp rood fruit, pruimen en leer. De smaak wederom rood fruit, pepertje, aards, terroir en jong hout. Mondgevoel is soepel, zacht en toegankelijk. Laag in tannines, heel aangenaam. De afdronk blijft lang aan, stabiel en met diepgang. De wijn is heel goed te combineren met licht rood vlees eendenborst en rijpe kazen.

 

 

 

Brunello di Montalcino

 

Brunello di Montalcino is een gebied rondom de stad Montalcino, gelegen op een 600 meter hoge heuvel. In Montalcino worden witte wijnen en rode wijnen geproduceerd. De witte wijn is de Moscadello di Montalcino DOC en is een zoete witte wijn. Rode wijnen zijn de Rosso di Montalcino DOC en de Brunello do Montalcino DOCG. De Rosso is vaak een tweede wijn dat de kwaliteit van een Brunello niet haalt of een wijn gemaakt van nog jonge wijnstokken. De Brunello is de grote kwaliteitswijn uit dit gebied. Deze wijn heeft een grote reputatie en dat vooral te danken heeft aan het specifieke microklimaat rond Montalcino. In vergelijking met Chianti en Montepulciano is het er warmer en droger. De uitgedoofde vulkaan Monte Amiata geeft een beschermend klimaat tussen de zee en de wijngaarden. De wijnen hebben veel concentratieen vermogen tot ouderen.

 

De derde wijn die we proeven is een Brunello di Montalcino DOCG van de producent IlValentiano. De kleur is met granaatrood wat lichter dan voorgaande wijnen. Geur veroorzaakt een intens genoegen, weldadig en doet denken aan herfstbladeren, leer, natte aarde en boslucht. Smaak is vol met verrassend fris rood fruit, een pepertje, weer boslucht, dierlijk, herfstbladeren en paddenstoelen. Subtiel hout aanwezig. Een geweldige wijn na een koude herfstwandeling door het bos. De afdronk blijft eindeloos lang nazinderen en blijft opwindend. Alsof afscheid nemen geen optie is. Een uitstekend begeleider bij een stoofpotje met Provençaalse kruiden of een Italiaans kaasplankje.

 

 

Drie Toscaanse wijnen en drie verschillende karakters

 

De drie wijnen die we hebben geproefd zijn allen varianten van de Sangiovese druif en komen allen uit Toscane. De verschillen in karakter zijn groot en hebben elk een eigen beleving en smaak. Daar waar de Chianti Classico volle en krachtige rode wijn is met de smaak van rode bessen, bramen en kersen, heeft de VinoNobile di Montepulciano meer zacht fruit zoals pruimen, pepertje, leer en aardsheid. De Brunello komt over als een mooie subtiele herfstwijn met boslucht, paddenstoelen en verrassend veel fris rood fruit. De overeenkomst is de druif Sangiovese en de (DOCG) herkomstregio Toscane. De klassieke wijnen bieden elk een eigen beleving, met een eigen karakter en wijn-spijs combinatie. Kortom, alle drie klassiek Toscane maar alle drie anders.

 

Ontdek nu zelf zelf de verschillende karakters van deze drie Klassieke Toscaanse wijnen.

- Brunello di Montalcino;

- Vino Nobile di Montepulciano;

- Chianti Classico

 

Rob Steijger RV

Register Vinoloog van de Wijnacademie

Geproefd met Agnes Winter, ervaren en onafhankelijk wijnproever.

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »