ONTDEK DE BARBARESCO - TERROIR MAAKT HET VERSCHIL

11-03-16 / Francois Meyer < TERUG NAAR OVERZICHT

Piemont - synoniem met truffels, risotto en, uiteraard, verrukkelijke wijnen! - wordt beschouwd als een van de beste wijnstreken van Italië. Door de lokale omstandigheden van terrein, bodem en weer wordt een aantal fantastische wijnen gemaakt. Wat de rode wijnen betreft zijn de Barolo’s en Barbaresco’s wereldberoemd, krachtige bewaarwijnen.

Het was me een genoegen om twee ‘Cru’ Barbaresco wijnen van Cantina Elvio Pertinace, een wijnhuis uit hartje Barbaresco, te proeven.

Ondanks dat de Barolo en Barbaresco van dezelfde druif, Nebbiolo, worden gemaakt en geproduceerd in aangrenzende gebieden minder dan 16km van elkaar, hebben de wijnen van Barbaresco en Barolo een aantal kenmerkende verschillen.

Het Barbaresco gebied is ten zuiden van de rivier de Tanaro gelegen en het gebied is, vanwege de ligging, een net iets hogere gemiddelde temperatuur die het mogelijk maakt voor de Nebbiolo druif  om hier net iets eerder te rijpen dan in het Barolo gebied. Jonge tannines in een jong Barbaresco zijn vaak niet zo hard als Barolo en onder DOCG regels is het toegestaan om Barbaresco een jaar eerder vrij te geven voor verkoop dan Barolo.

Het meest uitgesproken verschil tussen de twee wijnen is dat de tannines van Barbaresco neigen sneller te verzachten waarbij de wijn op een jongere leeftijd meer toegankelijk is dan Barolo.

Het Barbaresco gebied is kleiner dan het Barolo gebied met een jaarlijkse productie van ongeveer 35% van de Barolo productie met tot gevolg dat Barbaresco niet zo op grote schaal beschikbaar is op de markt. 

CANTINA ELVIO PERTINACE
Cantina Pertinace is een, in 1973 opgerichte, coöperatie in het gebied van Barbaresco. 13 Wijnbouwers uit het hart van de Barbaresco DOCG, uit het dorpje Treiso, bundelden hun krachten en hun centen om een uiterst moderne wijnkelder te bouwen. Onder de enthousiaste en kundige leiding van de jonge oenoloog Cesare Barbero produceren zij, naast de allerbeste Barbaresco’s, ook een Barbera d’Asti van top kwaliteit.

De wijnboeren van de coöperatie hebben allen hun wijngaarden in de Langhe, in de sub regio Barbaresco. Door de jaren heen heeft men veel geïnvesteerd in nieuwe technologieën, waarbij de traditionele kennis en ervaring ook nog volop wordt toegepast. Alleen zo kan de beste wijn worden gemaakt.

Ik proefde de Nervo en de Castellizzano, twee van de 3 ‘Cru’ Barbaresco’s van Cantina Elvio Pertinace. Beiden zijn te koop bij Villa Fattoria.

Uitsluitend de beste druiven komen in aanmerking om in deze 2 Cru Barbersco’s terecht te komen. De wijngaarden worden volledig handmatig bewerkt en meerdere malen per jaar gesnoeid om een zo hoog mogelijke kwaliteit van de druiven te krijgen.  De druiven worden geplukt op het moment dat zij volledig rijp zijn. Na een zachte persing ondergaan de druiven de eerste en tweede (malolactische) gisting in stalen vaten.

De veroudering van de wijn geschiedt gedurende één jaar deels in traditioneel Slavonische eiken vaten en deels in Frans eiken vaten van 5 Hl. Daarna rijpt de wijn nog minimaal een jaar op de fles in de kelders van het domein.

Deze twee Crus hebben dus hetzelfde vinificatie proces, dezelfde opvoeding en worden zelfs op dezelfde dag vrijgegeven. Toch zijn er subtiele, maar toch interessante verschillen tussen deze twee wijnen. De verschillen worden voornamelijk door twee factoren veroorzaken, terroir en druiventeelt technieken.    

Terroir

Nervo:

Wijngaard van 1,68 ha, gelegen in de Barbaresco DOCG gemeente Treiso.

Bodem: compact klei en blauwe tufsteen rots

Ligging: zuidelijk

 

Castellizzano:

Wijngaard van 1,3 ha is gelegen op de hoogste heuvels van de gemeente Treiso.

Bodem: een combinatie van kalksteen, klei en blauwe tufsteen.

Ligging: zuidoostelijk


Druiventeelt

De twee wijngaarden worden door twee verschillende producenten bewerken, elk met verschillende stijlen. De producenten hebben volledige autonomie binnen de grenzen van de Barbaresco appellatie en moeten ook het rendement terugbrengen volgens de afspraken van de coöperatieve wijnkelder. De verschillen zijn niet extreem, maar beïnvloeden het eindproduct toch tot een zekere mate. Zo ontvangt de Nervo wijngaard meer biologische meststof dan de Castellizzano wijngaard en wordt er minder blad verwijderd om de druiven tegen overmatige blootstelling van de zon te beschermen vanwege de zuidelijke ligging.

Proefnotities:

 

NERVO

CASTELLIZZANO

Kleur

Robijnrood met een granaatrode rand.

Robijnrood met een granaatrode rand.

Geur

Zwarte bessen, rozijnen, zwarte kersen, vanille, paddenstoelen en zoete kruiden. Complex en persistent.

Mokka, chocolade, vanille, pruimen, rijp donker kersen, zwart bessen en rozijnen. Complex en interessant.

Smaak

Zwarte bessen, zwarte kersen, rozijnen, pruimen, vanille en een lichte pepertje.

De tannines zijn zacht en samen met de mooie hoge zuren resulteert het in een elegante wijn die goed in balans is. De afdronk is heerlijk lang, fruitig en met een tintje peper.

Pruimen, mokka, chocolade, rijpe zwarte kersen, zwarte bessen, rozijnen, vanille en een klein beetje zwarte peper.

De tannines zijn iets meer aanwezig dan bij de Nervo. Mooie hoge zuren en een redelijk hoge alcohol percentage (14%) zorg voor balans in de wijn. De afdronk is lang en heerlijk fruitig. 

Andere observaties

Het is wel aan te raden om de wijn een uur of twee te karaferen alvorens de wijn geschonken worden.

De Castellizzano is net iets meer gesloten dan de Nervo – nog een jaar of twee bewaren kan geen kwaad.

Net als bij de Nervo, is het aan te raden om de wijn een uur of twee te karaferen alvorens de wijn geschonken worden.

Conclusie

Een heerlijke, volle, fascinerende wijn.

Het is een elegante, volle wijn, met een complexe structuur.


Wijn/spijs combinatie:
dezelfde voor beide Crus - uitstekende begeleiders voor hoofdgerechten zoals gegrild vlees, lamsbout uit de oven en wild. Deze twee wijnen zijn ook perfecte begeleiders van truffel en een mooi kaas plateau.

Francois Meyer is een enthousiast wijnliefhebber. Zijn kennis en liefde voor wijnen uit Zuid-Afrika, zijn geboorteland, is in Nederland gegroeid tot liefde voor boeiende wijnen van over de hele wereld.  

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »