OP BEZOEK BIJ CASCINA CHICCO.

01-10-15 / Door Rob Clarenbeek < TERUG NAAR OVERZICHT

Het is half september. We zijn in regio Piemonte, de Langhe streek, in het deel waar de Barolo vandaan komt. We zijn in het bekende wijndorp La Morra om precies te zijn. Na een heerlijke lunch, buiten op een terras midden in het dorp, rijden we naar een ander deel van Piemonte, de Roero streek. Deze streek ligt aan de linkerkant van de rivier de Tanaro tussen Langhe en Monferrato. De bestemming is het stadje Canale, waar we een afspraak hebben bij Cascina Chicco.

Op bestemming aangekomen, rijden we via de oprijlaan een heuvel op, waar een prachtig gebouw staat. Dit blijkt het gebouw te zijn waar gasten worden ontvangen en waar proeverijen en andere evenementen worden gehouden. We parkeren de auto en genieten van het uitzicht. Uit het gebouw komt iemand naar buiten en loopt op ons af. Het blijkt Claudia Cavadore, de dame waarmee we de afspraak hebben gemaakt. We beginnen met een rondleiding door het bedrijf.

Terwijl we door het bedrijf lopen vertelt Claudia ons dat Cascina Chicco eigendom is van de broers Enrico en Marco Faccenda. Hun opa Ernesto Faccenda begon in de jaren vijftig met het maken van wijn. Daarna nam zijn zoon Federico het over. Federico heeft vervolgens het stokje overgedragen aan Enrico en Marco. De naam ‘Chicco’ komt van de bijnaam van de familie Faccenda. In de regio was het gebruikelijk dat elke familie een bijnaam had. De familie werd door anderen ‘de Chicus’ genoemd.

Inmiddels beschikt Cascina Chicco over diverse wijngaarden met een totale oppervlakte van 40 hectare. Eén van de wijngaarden, Ginestra, ligt bij het plaatsje Monforte d’Alba, midden in het productie gebied van de Barolo. In deze wijngaard, met een oppervlakte van 5 hectare, staat Nebbiolo aangeplant ten behoeve van hun Barolo Rocche di Castelletto.

We lopen verder door de diverse ruimten van het bedrijf en Claudia legt ondertussen het proces van wijn maken uit, vanaf het moment dat de druiven worden geplukt tot aan het verzenden van de wijnen naar de diverse afnemers in binnen- en buitenland. Het was overigens erg stil in het bedrijf. Iedereen die op dat moment in het bedrijf zelf kon worden gemist, was in één van de wijngaarden aan het helpen met het plukken van de druiven. De rondleiding eindigt in de prachtige wijnkelder van Cascina Chicco.

De kelder lijkt oud en authentiek, maar dat blijkt niet het geval. Claudia vertelt ons dat de wijnkelder is gebouwd als onderdeel van een recente renovatie en uitbreiding. De wijnkelder, met een oppervlakte van zo’n 1800 vierkante meter, is volledig uitgegraven in de heuvel. De kelder bevindt zich daardoor gedeeltelijk onder het gebouw en loopt bijna 30 meter door onder de heuvel. Het is verdeeld in een labyrint van gangen, nissen en kamers. Centraal in de kelder bevindt zich de prachtige Sala della Ruota. Het is een enorme twaalfhoekige ruimte met een koepel en een groot aantal bogen. De vloer bestaat uit een afbeelding van het wiel van de Roero, het symbool van de heren die in deze streek in de Middeleeuwen en later hebben geregeerd. Boven een aantal nissen zijn schilderingen aangebracht met verschillende generaties van de familie Faccenda. De stenen die zijn gebruikt voor het bouwen van de kelder komen gedeeltelijk van een oude boerderij die ooit op het terrein stond. Dit zorgt voor de oude en authentieke uitstraling van de kelder.

Na de rondleiding sluiten we ons bezoek af met een proeverij van diverse wijnen van Cascina Chicco. Een aantal van de wijnen die ik heb geproefd worden door Villa Fattoria geleverd. Deze bespreek ik hieronder. We kopen nog een aantal flessen wijn en krijgen van Claudia een fles met mousserende wijn, van 100% Nebbiolo druiven, cadeau. We nemen afscheid van Claudia en stappen weer in de auto op weg naar de accommodatie waar we verblijven.

Roero Arneis Anterisio

De wijn is gemaakt van 100% Arneis en de druiven komen van de wijngaard Anterisio bij Canale. De wijngaard ligt op het oosten. Het gebied bij Canale is een van de belangrijkste en oudste gebieden voor de teelt van de Arneis druif. De oudst bekende vermelding van de Arneis uit dit gebied dateert namelijk al uit 1478. De druiven worden midden september handmatig geoogst en op kwaliteit geselecteerd. Daarna worden de druiven gedurende een nacht opgeslagen in een koelcel bij een temperatuur van 0 tot 2 graden. De volgende dag worden de druiven zacht geperst en vindt de gisting plaats in roestvrij stalen tanks. De wijn rijpt en ontwikkelt zich daarna nog ongeveer zes maanden in de roestvrij stalen tanks en wordt vervolgens gebotteld.
De wijn heeft een lichtgele kleur met groene reflecties. Een heerlijke geur van abrikoos, appel en ook iets van kamille en kruiden. Een intense en frisse smaak en een mooie lange afdronk. Ik raad aan om deze wijn niet te koud te drinken, maar op zo’n 12 à 13 graden, om de wijn volledig tot z’n recht te laten komen. Deze wijn kreeg in de Gambero Rosso 2015 twee zwarte glaasjes als beoordeling.
Barbera d'Alba Bric Loira

De wijn is gemaakt van 100% Barbera en de druiven komen van de wijngaard Bric Loira bij Castellinaldo. De wijngaard ligt op het zuiden. De druiven worden eind september/begin oktober handmatig geoogst, op kwaliteit geselecteerd en vervolgens zacht geperst. Daarna vindt gedurende een week de fermentatie plaats. Vervolgens vind gedurende 18 maanden de malolactische gisting plaats in vaten van Frans eiken, waarna de wijn wordt gebotteld. Daarna blijft de wijn nog enkele maanden in de prachtige kelders van Cascina Chicco om zich verder te ontwikkelen om uiteindelijk twee jaar na de oogst op de markt te worden gebracht.

De wijn heeft een mooie robijnrode kleur. Een heerlijke geur van rood fruit, maar ook licht kruidig. Maar ook tonen van vanille en zoethout. De wijn heeft een rijke en krachtige smaak en een mooie lange afdronk maken het compleet. Deze wijn kreeg in de Gambero Rosso 2015 twee zwarte glaasjes als beoordeling.

Roero Montespinato

De wijn is gemaakt van 100% Nebbiolo en de druiven komen van de wijngaard Montespinato bij Castagnito. De wijngaard ligt op het zuidoosten. De druiven worden begin oktober handmatig geoogst, op kwaliteit geselecteerd en vervolgens zacht geperst. Daarna vindt de fermentatie plaats in roestvrij stalen tanks. Vervolgens vindt gedurende 12 tot 15 maanden de malolactische gisting plaats in vaten van Frans eiken. De wijn wordt vervolgens weer overgebracht naar roestvrij stalen tanks om in de maand juni te worden gebotteld. Daarna blijft de wijn nog enkele maanden in de kelders om zich verder te ontwikkelen om uiteindelijk twee jaar na de oogst op de markt te worden gebracht.

De wijn heeft een intense robijnrode kleur. Geur van framboos, bessen en nuances van vanille en rozen. Qua smaak goed in balans, met mooie zuren en zachte tannines. Een lange aangename afdronk. Deze wijn kreeg in de Gambero Rosso 2015 twee rode glaasjes als beoordeling.

 

Roero Valmaggiore Reserva

De wijn is gemaakt van 100% Nebbiolo en de druiven komen van de wijngaard Valmaggiore bij Vezza d’Alba. De wijngaard ligt op het zuidwesten. Het gebied waar de wijngaard ligt is bekend om de hoge kwaliteit van haar Nebbiolo’s. De druiven worden begin oktober handmatig geoogst, op kwaliteit geselecteerd en vervolgens zacht geperst. Gisting vindt gedurende een periode van 10 tot 15 dagen plaats in roestvrij stalen tanks, terwijl de maceration langer dan 30 dagen kan duren. Vervolgens vind gedurende 16 tot 18 maanden de malolactische gisting plaats in eiken houten vaten. De wijn wordt vervolgens weer overgebracht naar roestvrij stalen tanks om in de maand augustus te worden gebotteld. Daarna blijft de wijn nog enkele maanden in de kelders van Cascina Chicco om zich verder te ontwikkelen, om uiteindelijk drie jaar na de oogst op de markt te worden gebracht.

De wijn heeft een intense robijnrode kleur. Geur van frambozen, bramen, accenten van specerijen en ook iets cacao. Mooie volle smaak, goed in balans en krachtige tannines. Een lange mooie afdronk. De wijn past uitstekend bij geroosterd of gestoofd vlees. Ook wild combineert prima. Deze wijn kreeg in de Gambero Rosso 2015 twee rode glaasjes als beoordeling.Barolo Rocche di Castelletto

De wijn is gemaakt van 100% Nebbiolo en de druiven komen van de wijngaard Ginestra bij Monforte d’Alba. Dit is één van de beste gebieden voor het verbouwen van Nebbiolo druiven De wijngaard ligt op het zuid/zuidwesten. De druiven worden de tweede helft van oktober handmatig geoogst en op kwaliteit geselecteerd. De fermentatie duurt 15 dagen en gebeurt in kleine, roestvrijstalen tanks met herhaaldelijk overpompen om de wijn een mooie kleur te geven. Daarna vindt gedurende een periode van 40-45 dagen de maceratie plaats. Daarna wordt de wijn overgebracht op houten vaten. Na 30 maanden wordt de wijn weer overgebracht naar roestvrij stalen tanks, waar de wijn nog 8 maanden in blijft. Na ongeveer 4 jaar vanaf de datum van de oogst, de wijn is klaar om op de markt te worden gebracht.

De wijn heeft een intense robijnrode kleur. Heerlijke geur van framboos, zoethout en specerijen. Ook wat pruim en chocolade. Fantastische volle, krachtige smaak, evenwichtig en mooie zachte tannines. Een lange en heerlijke afdronk. Deze wijn kreeg van James Suckling een zeer hoge waardering:  92/100.

Rob Clarenbeek is een enthousiast wijnliefhebber. Hij heeft diverse wijncursussen en -trainingen gevolgd en is voortdurend op zoek naar bijzondere, bekende en onbekende wijnen uit alle uithoeken van de wereld. Al vele jaren heeft hij een voorliefde voor Italiaanse wijnen.

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »