OP BEZOEK BIJ MARCHESI INCISA DELLA ROCCHETTA.

19-11-15 / Door Rob Clarenbeek < TERUG NAAR OVERZICHT

Afgelopen september ben ik op vakantie geweest in Italië. Een deel van de vakantie verbleef ik in Piemonte. Piemonte is een regio in het noordwesten van Italië en is één van de bekendste wijnstreken van Italië. Uit dit gebied komen onder andere bekende wijnen als Barolo en Barbaresco. En als je dan toch in een wijngebied bent, dan is logeren bij een wijnboer natuurlijk helemaal geweldig. Ik verbleef een aantal dagen bij Marchesi Incisa della Rocchetta in het dorpje Rocchetta Tanaro, zo’n 15 kilometer ten oosten van Asti. Dit wijnbedrijf wordt gerund door Marchesa Barbara Incisa della Rocchetta en haar zoon Filiberto. We hebben dit wijnbedrijf gebruikt als uitvalsbasis om andere wijnboeren en enoteca’s in Piemonte te bezoeken. Daarnaast hebben we ook een bezoek gebracht aan Distillerie Berta, één van de vooraanstaande grappa producenten van Italië.

Natuurlijk hebben we ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om de wijnen van Marchesi Incisa della Rocchetta zelf te proeven. Hiervoor hadden we een afspraak gemaakt met Filiberto. Op de tweede dag van ons verblijf hebben we, relaxed buiten onder patio, samen met hem de wijnen geproefd. En, zoals dat gaat in Italië, natuurlijk vergezeld van de nodige hapjes.

Vier van de wijnen vond ik er, om diverse redenen, echt uitspringen. Drie van de wijnen bespreek ik hieronder. Waarom niet alle vier? Eén van de wijnen, hun Grignolino d’Asti,  is op dit moment niet verkrijgbaar in Nederland. De Sant’Emiliano, Rollone en de Marchese Leopoldo zijn wel in Nederland verkrijgbaar, uiteraard bij Villa Fattoria.

 Sant’Emiliano - Barbera d’Asti Superiore DOC

De Barbera druiven voor deze wijn komen van de wijngaarden Sant’Emiliano en Valbenenta, net buiten het dorp Rocchetta Tanaro.

De wijn heeft een intense robijnrode kleur met paarse reflecties aan de rand. Geur van rode bessen, peper, vanille en wat amandel, zoethout en chocolade. De wijn heeft een rijke en krachtige smaak, is perfect in balans en heeft een mooie lange afdronk. Je proeft gewoon de passie terug in de wijn. Eén van de beste Barbera d’Asti wijnen die ik tot nu toe heb geproefd. Deze wijn kreeg in de Gambero Rosso 2015 naar mijn mening terecht een hoge beoordeling, namelijk twee rode glaasjes.

Dat je deze wijn ook makkelijk een aantal jaren kan bewaren bleek ’s avonds tijdens het eten. In een restaurant in het dorp hebben we bij het hoofdgerecht een Sant’Emiliano uit 2005 hebben gedronken. In één woord: fantastisch. 

Rollone - Monferrato Rosso DOC

Wat de Rollone voor mij bijzonder maakt is de mix van druiven, namelijk 70% Barbera en 30% Pinot Noir druiven. Een mix die ik nog niet eerder ben tegengekomen. Zo’n twaalf jaar geleden zijn ze bij Marchesi Incisa della Rocchetta voor het eerst begonnen met het produceren van deze wijn.

De wijn heeft een mooie robijnrode kleur. Een geur van rode bessen en cranberry met hints van chocolade en zwarte peper. De wijn is mooi in balans, zacht en vol van smaak en heeft een heerlijke lange afdronk. De Rolllone kan jong worden gedronken, maar kan ook nog een aantal jaren worden bewaard. Deze combinatie van Barbera en Pinot Noir is wat mij betreft een voorbeeld van 1+1=3. Het beste van beide druiven komt naar voren in de wijn. Een bijzondere en heerlijke wijn. Deze wijn kreeg in eerdere edities van de Gambero Rosso twee zwarte glaasjes als beoordeling. 

Marchese Leopoldo - Monferrato Rosso DOC

De wijn is gemaakt van 100% Pinot Noir, iets wat je niet veel tegenkomt in Piemonte. De wijn is vernoemd naar Marchese Leopoldo, die zijn leven heeft gewijd aan de verbetering van de wijnbouw in Piemonte. De druiven komen van de Sant’Emiliano wijngaard.

De wijn heeft een robijnrode kleur. Een heerlijk geur van rijpe kersen, bessen en specerijen. Ook tonen van chocolade en tabak. De wijn heeft een ronde en harmonieuze smaak en heeft een mooie elegante lange afdronk.

Tegen liefhebbers van Pinot Noir zou ik willen zeggen: laat je eens positief verrassen door een wijn uit een, voor Pinot Noir, niet voor de hand liggend wijngebied. Proef deze wijn.

De wijn kan lang worden bewaard, zo’n 15 tot 20 jaar. Deze wijn kreeg in eerdere edities van de Gambero Rosso twee zwarte glaasjes als beoordeling.

Naar de wijnen van Marchesi Incisa

Rob Clarenbeek is een enthousiast wijnliefhebber. Hij heeft diverse wijncursussen en -trainingen gevolgd en is voortdurend op zoek naar bijzondere, bekende en onbekende wijnen uit alle uithoeken van de wereld. Al vele jaren heeft hij een voorliefde voor Italiaanse wijnen.

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »