(SEMI) VERTICALE PROEVERIJ MET FRANCESCO RICASOLI VAN CASELFERRO

25-10-16 / Clement van Dijk < TERUG NAAR OVERZICHT

Sinds de 11e eeuw is de adellijke familie Ricasoli de bewoner van Castello di Brolio en daarmee een van de oudste wijnproducenten ter wereld. In 1841 formuleerde Baron Bettino Ricasoli de ideale druivensamenstelling voor de Chianti wijnen. Zijn recept werd in 1963 door het Chianti consortium overgenomen en de Chianti DOCG was geboren. De huidige baron Francesco Ricasoli is de 32e generatie die het bedrijf leidt. In 1690 werd het eerste vat wijn verkocht aan rijke kooplui uit Amsterdam.

Op deze proeverij stond de Caselferro van Castello di Brolio centraal. Gerpoefd werden de jaargangen 1993, 1997, 2003, 2005, 2007, 2010 en tenslotte 2013.

Het was een heel bijzondere proeverij niet alleen omdat de Baron Francesco hier zelf de proeverij leidde maar vooral ook omdat in de loop der jaren de Caselferro veranderde van een 100% Sangiovese naar 100% Merlot.

De proeverij startte met de Caselferro (Cru) uit 1993. Deze wijn was een 100% Sangiovese. Het was ook het jaar dat Francesco de leiding van het bedrijf overnam. De wijn was inmiddels behoorlijk bruin gekleurd, in de neus neigde de wijn sterk richting port. Van de fruitige frisse Sangiovese, die zo kenmerkend is voor deze druif, was niet veel meer over.

Vervolgens gingen wij de jaren 1997, 2003 en 2005 proeven. Het oogstjaar 1997 was nog voornamelijk Sangiovese met een drup Merlot. In de oogstjaren 2003 en 2005 was de Caselferro al zo rond de 75% Sangiovese en 25% Merlot. Vooral 2003 was een schitterende wijn en dit terwijl het oogstjaar 2003 in Toscane niet zo bijzonder goed was.

Vervolgens werden de oogstjaren 2007, 2010 en 2013 geproefd. Deze Caselferro Cru was inmiddels 100% Merlot. De 2010 was de beste, vooral ook omdat de 2013 nog meer tijd nodig had om zich verder te ontwikkelen.

De wijn heeft intense geuren van balsamico en kruiden, cacao, peper en zoethout en kaneel gemengd met de geur van rijp rood fruit. De smaak is vol, aangenaam vol met rood fruit gemengd met kruiden en de zoete, elegante tannines door de rijping in eiken vaten.

Naar de Caselferro Cru Merlot van Barone Ricasoli.

Barone Ricasoli maakt ook nog een heel mooie Cru Sangiovese, de CollediLa.

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

De vierde editie van dance4life’s funky fundraiser was een unieke avond voor het goede doel: Villa Fattoria heeft een aantal schitterende dozen met de mooiste Italiaanse wijnen gedoneerd.

LEES VERDER