VRIJDAG = VONGOLE DAG - PASTA VONGOLE

02-10-11 / Gabrielle Salvatore < TERUG NAAR OVERZICHT

Als er nu één gerecht wat bijna wekelijks bij mij op tafel komt, ja op vrijdag, dan is dat wel Pasta Vongole. Oftewel spaghetti met schelpjes.

Ook kinderen vinden dit lekker en het is in een handomdraai klaar. Voor alle schelpdieren kun je me wakker maken.
Dus ook voor oesters. Liefst met een Ultra Brut Champagne. Maar dan later op de dag.
Pasta Vongole heb ik leren eten in Tortoreto in de Abruzzo waar ik afgelopen zomer een dag of tien was om Italiaans te leren, wijnbedrijven te bezoeken en ‘sfeer’ te inhaleren. Een badplaats zonder hoogbouw, met een brede boulevard waar alleen maar Italianen lopen, fietsen, joggen en flaneren. En toeristen gezien? Ja, één, als ik in de spiegel keek.

Elke dag nam ik me voor alleen het middagmaal te gebruiken en ’s avonds niets. Moeilijk want Italianen eten pas na 21.00 uur en op dat tijdstip heeft mijn maag al weer lang van zich laten horen.

Bijna elke dag at ik wel een pasta Vongole. De pasta met het pepertje vond ik het lekkerst. In Abruzzo is het gebruik hiervan normaal. Enfin, na lang zoeken heb ik en een filmpje en een gerecht gevonden. Probeer maar, in 15 minuten zit je aan tafel. Vergeet niet de wijn te koelen voor dat je gaat koken.

Ingrediënten (4 personen)

v 1 kg Vongole of kokkels (hierna schelpen genoemd)
v 500 g spaghetti
v 3-4 eetlepels extra vergine olijfolie
v 1 a 2 teentjes knoflook in plakjes
v 100 ml witte wijn
v 1verse peper ontdaan van pitjes of anders twee gedroogde
v bosje platte peterselie, fijngehakt

voorbereiden (weken van de schelpen duurt een uurtje)
Leg de schelpen in een bak water, zo dat ze onder staan. Minimaal een uur. Spoel ze goed af en gooi kapotte weg en controleer of ze allemaal gesloten zijn. Geopende schelpen kun je voorzichtig tegen het aanrecht tikken; als ze alsnog dicht gaan, kun je ze gebruiken.

Bereiden
Kook de spaghetti: breng 5 liter water in een grote pan met deksel aan de kook. Voeg zout naar smaak toe (3/4 eetlepels) als het water kookt en leg het deksel er weer op. Doe de spaghetti erin en schep hem om, zodat de pasta niet aan elkaar kleeft. Kook de pasta al dente, proef af en toe een sliert en giet de spaghetti af in een vergiet.


Terwijl de pasta kookt
Verhit de olijfolie in een diepe koekenpan of pan met diepe bodem, samen met de knoflook en de peper. Let op dat de knoflook niet donker kleurt want daar gaat het hele gerecht naar smaken. Kun je het gewoon weggooien. Jak.
Voeg de schelpen toe en doe er een kopje witte wijn bij. Verwarm zodat de schelpen zich openen. Schelpen die niet open gaan, moet je weggooien. Het sap in de pan iets laten inkoken. Haal de helft van de kokkels uit hun schelp; neem hiervoor de kleinere exemplaren. Doe de spaghetti samen met de peterselie in de pan met de kokkels en olijfolie. Houd iets van peterselie achter. Voeg eventueel zout naar smaak toe en schep goed om, zodat alle spaghetti met een laagje saus bedekt is. Schep alles in diepe borden, beetje sap erover eventueel nog extra vergine olijfolie, peterselie en smikkelen maar.

Welke wijn drinken we erbij?
De pasta met de vongole (ik gebruik hier ook wel kokkels voor) vraagt om een witte wijn met frisse zuren, mineralen en/of een droge mousserende wijn.
Aanraders die met gerecht flirten en charmes tonen:
Villa Medoro / Trebbiano (zoals in de Abruzzo)
Sartarelli / Verdicchio di Castello di Jesi

of een tandje steviger:
Tenuta Mormoraia Vernaccia Vernaccia di San Gimignano Riserva
Mastroberardino Fiano di Avellino Radici

Eet smakelijk.

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »