WAT IS PROSECCO? EN HOE WORDT HET GEMAAKT?

24-02-10 / door Gabrielle Salvatore < TERUG NAAR OVERZICHT

Italië kent een kleine 400 druiven waar wijn van gemaakt wordt. Glera is er daar één van, beter bekend als Prosecco. Het thuisgebied van deze druif ligt ten noorden van Venetië in de heuvels tussen de steden Conegliano en Valdobbiadene.

“Conegliano Valdobbiadene’ is niet makkelijk om uit te spreken maar,
zo zegt het Consorzio Tutela Prosecco Di Conegliano Valdobbiadene, ‘de mooiste dingen in het leven zijn vaak lastig’. Een prachtig wijngebied dat sinds kort genomineerd is als werelderfgoed van Unesco. Daar in de heuvels staat de druif op zijn plaats en geeft al zijn charmes. Een druif met de smaak van wit fruit en mooie frisse zuren; een goede basis dus voor mousserende wijn.


Bij het woord ‘Prosecco’ denkt men meteen aan een makkelijke frisse en betaalbare mousserende wijn uit Italië. Een wijn die de afgelopen jaren een enorme verkoopgroei heeft doorgemaakt .
Dat heeft ook zijn tol geëist.

Vincent van Dijk, woordvoerder van het Prosecco Informatie Bureau: “In de horeca worden steeds meer champagnes vervangen door kwalitatieve Prosecco’s, omdat hier steeds meer vraag naar is. Tegelijkertijd zien we zowel in de horeca en retail ook een toename van nep-Prosecco’s, wijnen die niet of nauwelijks de Prosecco-druif bevatten en niet uit de Italiaanse regio Veneto komen. Wij zijn absoluut niet blij met alle blikjes Prosecco die overal opduiken. Dit is erg schadelijk voor het imago van Prosecco.” (note: hotelerfgename Paris Hilton met haar ‘Prosecco Rich’ in verschillende mierzoete smaakjes. Gelukkig was niet iedereen gecharmeerd van deze blikjes en bleef het grote succes achterwege).

De naam Prosecco vroeg om bescherming en kwaliteitsbewaking. Van belang was dus dat bij de naam Prosecco het oorsprongsgebied vermeld diende te worden. Oftewel DOC , Denominazione di Origine Controllata wat staat voor een beschermd herkomstgebied.
De DOC Prosecco Conegliano Valdobbiadene (een hele mond vol deze naam) bestaat al sinds 1969 en zal per april 2010 veranderen in DOCG Prosecco Conegliano Valdobbiadene. De ‘G’ achter de DOC staat voor ‘Garantita’ en garandeert daarmee een zekere superieure kwaliteit van de wijn.

In 1980 werd deze Garantita benaming ingevoerd en toegekend aan 4 wijnen van superieure kwaliteit uit Toscane en Piemonte die hun sporen op de internationale wijnmarkt al ruimschoots hadden verdiend: Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Barolo en Barbaresco .Vandaag de dag telt Italië 44 DOCG’s. .
De naam DOC Prosecco is vanaf heden alleen voorbestemd van wij uit de regio’s Veneto en Friuli-Venezia Giulia

En verder….
· Prosecco bevat zelden meer dan 11% alcohol.
· Prosecco is een wijn die uitstekend past bij een lichte lunch en vele voorgerechten zoals antipasti, (pasta)salades, wit vlees en (gerookte) vissen.
· Prosecco in Italië is, wat bier is voor de Duitsers
· Serveer de wijn op max 9 graden.
· De Rolls Royce onder de Prosecco’s is die van de Cartizze heuvel (iets meer dan 100 hectare) in het Conegliano Valdobbiadene gebied ; het meest unieke terroir voor de Prosecco druif.
· Er bestaat ook een ‘stille’ variant Prosecco, zonder bubbels, die in Italië gedronken wordt.
· Prosecco moet niet langer dan twee jaar bewaard worden. Hierna wordt de wijn alleen maar minder in kwaliteit.
· Prosecco wordt ook in mixdrankjes en cocktails gebruikt. Zo is het de hoofdingrediënt van de Spritz en de Bellini-cocktail. Ook wordt het nog wel eens als vervanging van Champagne gebruikt in de Mimosa-cocktail.
· Spumante bestaat ook in een halfzoete variant.

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »