Baricci - Brunello di Montalcino

Sorteer producten op:
GEEN PRODUCTEN GEVONDEN

Baricci is een kleine ambachtelijke Brunello producent. Het bedrijf is gelegen in het noordelijke deel van de Brunello di Montalcino DOCG, Montosoli. Dit deel wordt wel bestempeld als een van de mooiste delen van de Brunello DOCG. Baricci heeft hier 5 ha. aan wijngaarden. Een koel en uitstekend geventileerd gebied, dankzij de heuvel van Montalcino, die de wijngaarden beschermt tegen de Sirocco naar het zuiden. Een microklimaat dat neigt naar droogte, met alleen regen van de Atlantische Oceaan die het "land van de wijnstokken" (Nello Baricci citerend) overspoelt. De grondsoort is een mengsel van zand, gesteente, mergel, kwartsgesteente, dit alles samengesmolten in een middelmatig mengsel van mariene oorsprong uit het Plioceen.

 

De grond is moeilijk te bewerken, en het zijn juist deze ogenschijnlijk negatieve kenmerken, die het ideaal maken voor zuivere Sangiovese. Regen stagneert hier niet. Het voedt de wortels van de wijnstokken en gaat er doorheen. Een uitstekend draineervermogen in regenachtige jaren, een seizoenstemperatuur, die niet te hoog is in warmere jaren. Een vochtigheidsgraad die op natuurlijke wijze door de winden wordt geregeld, een constante en gekalibreerde rijping dankzij het uitstekende zomertemperatuurbereik en de frisheid van het gebied.

 

Montosoli is al minstens 5 eeuwen een land van wijn. De relatie tussen deze heuvel en de Sangiovese druif heeft zijn wortels enkele honderden jaren vóór het succes van de Brunello in de wereld.

 

Er is sprake van wijnbouw sinds het ontstaan van de eerste menselijke nederzetting met de Villa met dezelfde naam, gebouwd in 1555 door de beroemde architect Baldassarre Peruzzi. De "Fattoria di Montosoli", uitgerust met een kelder en een oliemolen, omvatte verschillende boerderijen, waaronder de "Colombaio", dat nu in eigendom is van Baricci.

 

In de jaren 1950 behoorde Montalcino tot de armste steden van Italië en daalde het aantal inwoners snel van 12.000 tot 2.000.

 

In die jaren van totale leegloop van het platteland en van sterke emigratie naar de grote steden, koos Nello Baricci ervoor om, tegen de stroom in, aan dit land verbonden te blijven. Het was 1955 toen Nello Baricci aan zijn droom begin met het maken van wijnen. 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »