Castello dei Rampolla - Toscane

Sorteer producten op:
GEEN PRODUCTEN GEVONDEN

Sinds 1739 is het landbouwbedrijf Azienda Agricola S. Lucia in Faulle eigendom van de familie Rampolla. Op het landgoed van de familie staat ook het Castello dei Rampolla waarop ook de boerderij is gevestigd. Alceo di Napoli erfde het landgoed in 1965. In die tijd was Rampolla vooral een zomerresidentie. Er werd tarwe en andere gemengde gewassen verbouwd, ook was er een grote olijfboomgaard, maar er waren geen wijngaarden. Eind jaren zestig startte Alceo met de aanplant van zijn eerste wijngaarden. De ligging van de wijngaarden liggen zowel op zuidoostelijk als de zuidwestelijk hellingen op een hoogte van rond de 380 meter boven de zeespiegel. De bodem bestaat uit verweerde leemachtige leisteen, Galestro.

 

Het bedrijf is gelegen nabij Panzano, tussen Florence - Firenze en Siena, in het hart van de Chianti Classico. Castello dei Rampolla ligt in de beroemde vallei Conca d'Oro of 'gouden bekken' van Panzano, een amfitheater van opvallende, ongerepte wijngaarden langs de heuvels. 

 

Eind jaren zestig droomde Alceo di Napoli Rampolla ervan om een grote wijn te maken. Na enkele productiejaren wordt zijn wijn voor het eerst gebotteld met de oogst van 1975. Het is een Chianti Classico. Dit gebeurde juist in de periode dat de Chianti Classico worstelde om tot een betere kwaliteit en een beter imago te komen.

 

Alceo nam daarom het besluit om met de hulp van de grote oenoloog Giacomo Tachis, eveneens de wijnmaker van Sassiciaia, Tignanello en Solaia, als eerste in het Chianti Classico gebied Cabernet Sauvignon stokken te gaan planten. 

 

In 1980 produceerde Rampolla hun eerste Sammarco oogst, een mix van Cabernet Sauvignon en Sangiovese. Het was in de begindagen van de ontwikkeling van de SuperTuscan wijnen met internationale druiven. Antinori's eerste oogstjaar van de Tignanello was 1971. de Solaia volgde in 1978. Tenuta dell'Ornellaia bestond nog niet en Sassicaia bevond zich nog onder de radar. Het was het allereerste begin van een hele nieuwe beweging, die uiteindelijk uitliep naar de wereldbefaamde SuperTuscans, en de Bolgheri DOC.

 

In de beginjaren was de Sammarco een blend van 60% Cabernet Sauvignon en 40% Sangiovese. Merlot werd voor het eerst toegevoegd in 2003 en geleidelijk verminderde het aandeel van de Sangiovese ten faveure van de Merlot. Hierdoor werd de wijn zachter en kreeg zo meer modernere contouren en een grotere vroege benaderbaarheid van meer wijnliefhebbers.

 

De Cabernet druiven werden altijd gerijpt in kleinere Frans eiken vaten, jaar op jaar werder grotere formaten van de eiken vaten gebruikt. Hierdoor nam de houtintensiteit af. 

 

De naam Sammarco is ter ere van Marco di Napoli, de broer van Maurizia en Luca. Sammarco is de eerste originele biologisch-dynamische Super-Toscaan. Hoewel er de neiging is om deze Cabernet krachtpatser te positioneren bij de grote namen als Sassicaia, Solaia en Ornellaia, dateert Sammarco eigenlijk van voor Ornellaia (1980) en beschikt het over hetzelfde wijnmakende talent " het trio-Giacomo Tachis". 

 

Castello dei Rampolla is een familiebedrijf dat een ambachtelijke aanpak nastreeft, die de praktijk van biologische wijnbereiding, handmatige selectie van druiven en het telen van lage opbrengsten omvat en dit alles met het grootste respect voor de natuur. De wijnmakerij van Rampolla heeft nog kelders daterend uit de 13e eeuw en het oude kasteel met uitzicht op de vallei van de Conca d'Oro, is nog steeds eigendom van de di Napoli, dit al voor bijna drie eeuwen. De 42 hectare wijngaard is gelegen op kalkrijke bodems op ongeveer 360 meter boven de zeespiegel in de Chianti Classico nabij Panzano. in de wijngaarden zijn stokken aangeplant zoals Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Chardonnay en Sauvignon Blanc.

 

Bij het bedrijf wordt volledig biodynamisch gewerkt volgens de regels van de biologische landbouw.

 

Castello dei Rampolla

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »