Elena Fucci - Basilicata

Sorteer producten op:
GEEN PRODUCTEN GEVONDEN

Het wijnbedrijf Elena Fucci is opgericht in 2000 toen de familie de discussie voerde om het huis en de daarbij behorende wijngaard waar Elena was opgegroeid te verkopen. Haar overgrootouders hadden in de jaren zestig de wijngaard waar Elena was opgegroeid gekocht. Elena woonde heel haar leven midden in de wijngaard.

De boerderij gelegen in Contrada Solagna del Titolo aan de voet van de Monte Vulture in de Regio Basilicata. De grootvader van Elena was een gepassioneerde wijnboer, die zijn druiven verkocht en een klein deel zelf hield voor eigen consumptie. Zij kon het niet over haar hart verkrijgen dat een ander op deze mooie plek zou gaan wonen en wijnen zou gaan maken. Dus besloot zij om zelf het heft in eigen hand te gaan nemen en zelf wijnen te gaan maken. De wijngaarden waren deels aangeplant in 1955, deels in 1960 en deels in 1970. Elena vertelde haar ouders dat zij oenologie aan de universiteit wilde gaan studeren en in 2000 begon zij te werken aan haar liefde en passie in het wijnbedrijf. In de eerste jaren werd zij hierbij bijgestaan door een externe adviseur. Sedert 2004 is Elena zelf de wijnmaker en maakt zij fantastische wijnen helemaal zelf.

Zij besloot om één wijn te gaan maken en deze op de markt te brengen onder de naam Titolo. Ook besloot zij dat het een absolute “topwijn” moest worden. Het moest een unieke wijn zijn, dit kon gezien de ligging van de wijngaard, de Aglianico stokken en de ouderdom van de stokken en uiteraard het perfecte micro klimaat van de wijngaard, door haar ligging en grondsoort. De Monte Vulture is een oude vulkaan met lava richels, die doorlopen in de wijngaard. De bodem is zeer mineralig, bestaande uit lava, as, klei en zand.

De grootvader van Elena werkt nog steeds, ondanks zijn leeftijd van 86 jaar, in de wijngaard. Al het werk in de wijngaard geschiedt met de hand. Chemicaliën worden niet gebruikt. Respect en de cycli voor de natuur met het intensieve werk in de wijngaard moeten zorgen voor de mooiste wijn verbonden met het gebied.

Het resultaat is er dan ook naar. Vanaf de oogst 2005 tot en met 2013 (tot en met de Gambero Rosso 2016) heeft Elena jaar op jaar 3 rode glaasjes voor haar fantastische Aglianico gekregen. Ook de komende jaren zal Elena hard werken om haar schitterende resultaten voort te zetten. 
 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »