Nino Negri - Viticoltori in Valtellina, dal 1897

Sorteer producten op:
  •   Valtellina Superiore DOCG - Grumello - 2018 - Nino Negri

    Valtellina Superiore DOCG - Grumello - 2018 - Nino Negri

    4 trosjes van totaal 5 Bibenda, Italiaanse sommeliers.

    19,95
    Op voorraad

Nino Negri is gelegen in Valtellina in de Regio Lombardia, nabij de Zwitserse grens (Sankt Moritz). Het bedrijf is opgericht in 1897 en is gelegen in Chiuro, nabij Sondrio. Totaal heeft het bedrijf 31 ha aan wijngaarden in de Valtellina DOCG.

 

De focus van Nino Negri is de combinatie van de traditionele wijncultuur met gebruikmaking van de moderne technologieën.Hun doelstelling is om: de ziel van elke wijngaard in het glas te brengen. De wijnmaker is Casimiro Maule, een oenoloog met meer dan veertig oogsten ervaring en talrijke wereldtitels. Hij heeft als motto de wijnbouw zo natuurlijk mogelijk te houden en geleidelijk duurzaamheid in het bedrijf in te brengen. 

 

Vandaag de dag liggen in de wijnmakerij 1500 nieuwe Franse en Amerikaanse eikenhouten barriques. De wijnbouw in Valtellina is heroïsch omdat de terrassen tegen de bergen zeer steil zijn. De wijngaarden, zijn genaamd: Inferno, Sassella, Grumello, Valgella en Fracia, zijn een concentratie van heroïsche wijnbouw en Valtellina-traditie. Hun wijnselectie wordt uiteraard geleidt door de Sforzato 5 Stelle.

 

De rode wijnen die Nino Negri produceert zijn gemaakt van de Nebbiolo druif, dezelfde druif als in Piemonte, maar hier genaamd "Chiavennasca".

 

Het kasteel op het landgoed was in 1400 door de hertog van Milaan geschonken aan Stefano Quadrio, een dappere soldaat en kapitein van de militie. Hij kreeg de titel van gouverneur van Valtellina en koos als wapen drie driehoekige kubussen als teken van evenwicht en stabiliteit van zijn macht, afgebeeld in enkele bas-reliëfs binnen en buiten het kasteel. Quadrio was betrokken bij de teelt van druiven en de marketing van wijn, waarvoor de oude kelders onder het kasteel vandaag de dag nog steeds te bewonderen zijn; het is hem gelukt, zo vertelt de geschiedenis, om er een belangrijke hulpbron voor de vallei van te maken (als gouverneur). We kunnen nog steeds een oude wijnpers zien bij het kasteel. Het kasteel kwam in handen van Nino Negri, die uit Aprica kwam, omdat hij in 1897 met een van de eigenaren van het huis trouwde, en daar besloten ze om er de zetel van hun bedrijf van te maken.

 

De wijngaarden zijn gelegen in een unieke omgeving, die veel geeft, maar in ruil daarvoor veel inspanning, opoffering en passie vereist. De wijnstokken groeien hier op buitengewone bodems, op de hellingen van de bergen, beschermd tegen de koude noordenwinden, blootgesteld aan de zon van het opkomen tot het ondergaan ervan.

In het hart van zo'n belangrijk wijnbouwgebied bezit Nino Negri 33 hectare aan wijngaarden in de meest prestigieuze gebieden:

 

- GRUMELLO: 11 hectaren die bijzonder geschikt zijn voor de productie van fijne druiven dankzij de constante blootstelling aan het zuiden.
- INFERNO: 10 hectare, is gelegen in het smalste van de vijf subzones van Valtellina Superiore, waarvan de naam verbonden is met de steile helling en de hoge zomertemperatuur.
- FRACIA: 7 hectare in het hart van het deelgebied Valgella.

 

Nino Negri heeft in de Gambero Rosso 2 sterren, hetgeen inhoudt dat zij al 20x een tre bicchieri, hoogste waardering hebben ontvangen voor hun wijnen.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »