Podere Forte - Toscane

Sorteer producten op:
GEEN PRODUCTEN GEVONDEN

Op de boerderij van Podere Forte is de tijd stil blijven staan. Er wordt op het land gewerkt als 2000 jaar geleden, maar in de kelder is men 200 jaar vooruit.

Op de oud Romeinse boerderij wordt gewerkt volgens de filosofie van Rudolf Steiner, biologisch-dynamische landbouw met evenwicht in het zelfvoorzienende systeem en waarbij elk element complementair is.

Pasquale Forte heeft een passie. De aarde. Het is een passie met oude oorsprong, ontstaan in Calabrië, in de tijd dat hij nog bij zijn ouders woonde. De boerderij is eeuwenlang in het bezit geweest van de familie Petrucci, een oude Sienese familie.

Pasquale Forte was op zoek naar een boerderij om zijn droom te realiseren. Hij was in de gelegenheid de Podere te kopen en de oude glorie te herstellen. Pasquale eet zelf gebakken brood van zeldzame, oude granen. In de kelder wordt gebruik gemaakt van autochtone gisten. Het resultaat: natuurlijke producten, met passie en respect behandeld om weer de echte smaken en aroma’s te herwinnen. Olie met een intens aroma, gouden honing, dat ruikt naar bloemen, vlees dat de smaak van hazelnoten en kastanjes heeft, en ten slotte, het sublieme hoogtepunt, de wijnen ... "

De aarde van Podere Forte wordt gekenmerkt door een geologische oudheid en rotsachtige samenstelling. De grond is perfect voor de productie van grote en belangrijke wijnen. Analyses hebben bevestigd dat de bodem meer dan 50 miljoen jaar oud is. De samenstelling van de keien is kleiachtige-kalksteen. De rode druivenrassen zijn gepland in die delen waar de klei het meest aanwezig is. De witte druif, Greco di Tufo is aangeplant in die delen waar de klei is fijner is.

Het microklimaat draagt ook bij aan het unieke karakter van de wijnen van Podere Forte. De wijnstokken worden geplant op hoogtes die variëren tussen de 350 en 521 meter boven de zeespiegel met en zonexpositie voornamelijk naar het zuidoosten en zuidwesten. Er is sprake van een constante, frisse ventilatie door de nabijheid van de Monte Amiata (1780 meter), die altijd garant staat voor een behoorlijke temperatuurswisselingen bij dag en nacht, terwijl de uitgestrekte bossen van de wijngaarden en de drie omliggende nabijgelegen kunstmatige meren het klimaat juist verzachten, waardoor de wijnen een onnavolgbare frisheid.

Het oogsten van de druiven geschiedt van zonsopgang tot laat in de ochtend,  bij koele temperaturen om het aromatische potentieel van de druiven te behouden. Zodra de druiven zijn geoogst, worden ze direct naar kelders vervoerd, waar direct de sortering begint. Hierna worden de druiven geconserveerd in een grote koelkast.

De gemiddelde opbrengst per wijngaard van Podere Forte is het volgende:

  • Premier Cru: 30-35 hectoliter per hectare (Petruccino)
  • Grand Cru: 20-25 hectoliter per hectare (Petrucci en Guardiavigna)

De druiven van elke oogst worden afzonderlijk gevinifieerd. Alleen de druiven, die perfect volwassenheid hebben bereikt worden gebruikt om de vlaggenschip wijnen te maken.

De druiven worden na de oogst niet geperst. De methode van spontane vergisting wordt toegepast. Deze zogenaamde pre-maceratie op de huid duurt ongeveer drie dagen en verbetert de aroma's die typisch zijn voor iedere de druivensoort.

Hierna worden de druiven voorzichtig geperst. Naar schatting 40% van de druiven heel blijven tijdens dit proces. Dus een kleine hoeveelheid aan druivenpitten blijven aanwezig in het sap, voor de verfijnde tannines. De gisting geschiedt spontaan in afgeknotte kegel tanks met het regelmatig rondpompen van de most. Dit proces kan 8-10 dagen duren voor de Petit Verdot, en tot 25-30 dagen voor Cabernet Franc en Sangiovese.

De verdere vergrijzing van de wijn geschiedt in barrique en vervolgens in tonneaux. De keuze van het hout is van fundamenteel belang. Gebruik wordt gemaakt van Tronçais en Allier.


De Petruccino wijn rijpt in de fles voor 8 maanden, de Guardavigna gedurende ten minste 15 maanden en 24 maanden voor de Petrucci.






 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »