Riecine - Chianti Classico

Sorteer producten op:
GEEN PRODUCTEN GEVONDEN

Riecine was sedert 1112 tot het midden van de 20e eeuw, in eigendom van  nabijgelegen klooster. Het landgoed ligt nabij de opgravingen van een oude Etruskische nederzetting. Het is mogelijk dat de wijn al voor de 12e eeuw werd geproduceerd op de heuvels rond Riecine.
 
Riecine ligt in het hart van Toscane, 60 km ten zuidoosten van Florence, 35 km ten noordoosten van Siena, in het dorp Gaiole in de Chianti. De wijngaarden van Riecine behoren tot de beste van de Chianti. De wijnmakerij Riecine heeft decennialang haar reputatie als Sangiovese specialist behouden.
 
De oprichter van de hedendaagse Riecine is John Dunkley, een Engelse heer, die op basis van de Sangiovese druif, een van de meest bewonderde moderne producentenis. Samen met zijn vrouw Palmina Abbagnano kocht John in 1971 de oorspronkelijke 1,5 hectare grond van het naburige klooster Badia a Coltibuono. Samen begonnen ze met het renoveren van de oude stenen villa, om vervolgens de oude planten te doen herleven en om nieuwe wijnstokken te planten. Het eerste oogstjaar van de Chianti Classico, 1973, werd in 1975 op de markt gebracht.
 
Carlo Ferrini, een goede vriend van John en Palmina, speelde een belangrijke rol bij de geboorte en de ontwikkeling van de Riecine wijnen en gaf zijn oenologisch advies aan Riecine tot 1997.
 
Sinds 2011 is het eigendom van Riecine, nu eigendom van een familie, onder leiding van Lana Frank. De familie zet zich in voor het behoud van de filosofie van Riecine en voorziet het team van alles wat ze nodig hebben om de beste wijnen uit het terroir te produceren, en is volledig gericht op de kwaliteitsaspecten van alle wijngaard en kelder operaties.
 
We zijn trots op onze tradities en doen er alles aan om ze te behouden. In de afgelopen jaren zijn de wijnen van Riecine verder ontwikkeld in termen van kwaliteit naar de hoogste niveaus en worden nu gewaardeerd door wijnliefhebbers in elke uithoek van de wereld.
 
De manier waarop Riecine wijn maakt is inmiddels een voorbeeld voor velen door de extreme ambachtelijke zorg en aandacht.
 
Sedert is Alessandro Campatelli de oenoloog en algemeen directeur. Hij leidt het team om de mooiste wijnen te maken. Het oogsten geschiedt volledig met de hand, waarna de druiven in kleine kratten worden verzameld. Na een zorgvuldige selectie worden de druiven zacht gepersd, zodanig dat kleine scheurtjes in de schil ontstaan. Bij het vergistingsproces  geschiedt in deels betonnen vaten, deels in staal en deels in houten vaten, dit bij de juiste temperatuur om zo de mooiste tannines, kleur en aroma's te garanderen.
 
Eenmaal in de tanks wordt ongeveer 10-20% van de most licht gezouten. Het doel van dit procédé is het aandeel schil in de most te verhogen en wijn met een hogere concentratie te verkrijgen.
 
Alle wijnen worden spontaan gefermenteerd (zonder toevoeging van geselecteerde gisten), het vergistingsproces neemt hierdoor meer tijd, maar dit proces geeft de wijn extra karakter. 
 
Een deel van de druiven wordt in kleine hoeveelheden (ongeveer 12 hectoliter) gefermenteerd in open houten fermentatietanks. Tijdens de fermentatie worden schillen zo'n vier keer per handmatig geroerd. Het andere deel van de druiven wordt zacht geperst en ondergaan het vergistingsproces in cementen vaten van 50 hectoliter.
 
In deze fase worden ook meerdere keren de most en de schillen voor een periode van 12 uur gescheiden om zodoende een betere en intensere ontwikkeling van de wijn te krijgen. Het volledige productieproces neemt ongeveer vijfentwintig dagen in beslag. Eerst in de tanks, dan in de vaten.
 
 

 
 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »