Brunello 2016 - Mastrojanni - 95/100 punten Parker / Suckling
Diep robijnrode wijn met in de neus een heerlijke geur van rijp rood fruit, aarde en tabak. In de mond vol, krachtig rijp rood fruit, zijdezacht en een zeer lang aanhoudende afdronk.
De wijn is gemaakt van 100% Sangiovese Grosso. De wijngaarden zijn in de jaren zeventig aangeplant en worden volledig met de hand bewerkt.
De Brunello is krachtig, maar toch ook zijdezacht en veel finesse
Na de handmatige oogst eind september worden de druiven zacht geperst. De verdere rijping van de wijn geschiedde, gedurende 36 maanden, in Frans eiken vaten van 16 - 33 en 54 hl.
James Suckling: 95/100 punten
Lots of savory tones to this with aromas of mushrooms, beetroot and dried leaves. Intensely flavorful with a unique umami quality. Olives and porcini mushrooms. This is full-to medium-bodied with chewy tannins. A little lean at the end now, but the tannins will soften nicely. Racy. Drink after 2024.
Robert Parker: 95/100 punten
The Mastrojanni 2016 Brunello di Montalcino is dark and velvety in appearance, boasting rich fruit concentration. The bouquet shows dried cherry, blackberry, spice, leather, tar and all the good things you get when Brunello lives a trouble-free childhood in the winery. I recall the 2015 vintage showing enhanced density and richness, and this wine unfolds in a very similar manner. Perhaps the difference between the two vintages is more clearly enunciated in terms of mouthfeel. This 2016 vintage gives the impression of being more linear, tight and structured. Elegant mineral tones define the long and polished finish