Uitmuntend Gambero Rosso - Etna Rosso - Contrada Montelaguardia - DOC - Fragore - Donnafugata
Licht robijnrode wijn met intense fascinerende geuren van rode bessen, aardbei, framboos, zoete tabak, nootmuskaat, bloemen, balsamico en mineralige tinten van vuursteen. In de mond heeft de wijn een buitengewone complexiteit, elegantie en frisheid met een uitgesproken mineraliteit en prachtige tannines in de opmerkelijk lang aanhoudende afdronk.
De wijn is gemaakt van 100% Nerello Mascalese druiven. De wijngaard is gelegen op de noordhelling van de vulkaan de Etna op het eiland Sicilie in de Contrada Montelaguardia. De wijngaard is gelegen op een hoogte van 750 meter boven de zeespiegel. De grondsoort is een mix van lava met zand. De grond is rijk aan mineralen. De wijngaard is aangeplant met een plantdichtheid van 4.500 planten per ha. De jongere planten zijn aangeplant met een dichtheid van 6.900 planten per ha. De snoei van de planten gaat in de vorm van een leiboom.
Het oogstjaar 2016 gaf zachte wijnen met intense aroma's, wijnen met een bijzondere finesse en harmonie.
De Nerello Mascalese druiven worden handmatig geoogst midden oktober. Na de oogst worden de druiven ontsteeld, waarna op de electronische sorteertafel nog een 2e selectie op kwaliteit plaats vindt. Deze electronische sorteertafel kan druiven controleren op rijpheid en alleen de druiven die 100% aan de eisen voldoen worden geselecteerd om te worden verwerkt bij het maken van deze wijn. Na het zacht persen van de druiven worden zij vergist voor een periode van 10 tot 12 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 25° C. Verdere rijping geschiedt in Frans gebruikte (2e en 3e gang) eiken vaten voor een periode van 14 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld en verfijnt de wijn nog verder voor een periode van minimaal 10 maanden op de fles in de kelders van het domein.
De wijn heeft een bewaarpotentieel van meer dan 10 jaar.
Etna Rosso wijn/spijs combinatie: perfect bij vlees gerechten met champignons, peulvruchten, kalkoen, eend, maar ook bij tonijn.
James Suckling: 96/100 punten
Orange peel, pure red plums, sour cherries, tangerines and a ton of lemons. Medium-to full-bodied with great density on the center palate, but really refreshing acidity to carry this through to a long finish. Very impressive and a new wine from this producer. Drink now or hold.
Decanter: 94/100 punten
Authentic, very bright pale shade of Etna reds with young pink edges. Sweet red fruit and glacé cherries on the nose, plus a distinctive tanginess. An incisive, concentrated, tightly packed, muscular palate and a long finish with sour berries, Parma Violets and pepper. Needs time.
Vinous - Antonio Galloni: 94/100 punten
Luminous deep red. Knockout nose offers tangy red fruits, minerals and porcini complicated by Oriental spices and broom. Conveys an impression of superb concentration but also of nonpareil refinement, boasting the uncanny combination of tactile presence and deep luscious pristine red fruit, aromatic herb and stony flavors. A wine of great length and potential with a penetrating steely quality and with lots of fruit lurking in the background. This is the first vintage of Donnafugata’s new top of the line Etna Rosso and it’s a beauty. It undoubtedly helps that the grapes come from the Montelaguardia contrada, one of the lesser known but terroir-wise, one of the of the very best Etna contradas of all.