SuperTuscan Giusto di Notri - TuaRita - 96/100 punten Parker en Suckling - Uitmuntend Gambero Rosso
Intens robijnrode wijn, met intense, gelaagde geuren van wild fruit, pruimen, kervel, steranijs, cacao en verse balsamico die elkaar non-stop opvolgen. De smaak is indrukwekkend, met een dynamische frisheid, heerlijk rood rijp fruit, gemengd met een verfijnde tanninestructuur. De afdronk is krachtig en zeer lang en verfijnd
De wijn is een blend van 80% Cabernet Sauvignon, 12% Cabernet Franc and 8% Merlot.
De druiven komen van de wijngaarden gelegen in de Maremma, Toscaanse kust, bij Suvereto, niet ver van de Tyrreense zee en even ten zuiden de Bolgheri DOC. Totaal heeft het wijnbedrijf nu zo'n 30 ha aan wijngaarden. De wijngaarden zijn aangeplant met de druivenrassen uit de Bordeaux, Merlot, Syrah, Cabertnet Sauvignon en de Toscaanse Sangiovese. Afhankelijk van de locatie en het druivenras zijn de wijngaarden aangeplant met een plantdichtheid tussen de 5.000 tot 9.000 stokken per ha. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens geselecteerd op de beste kwaliteit. De bodems van de wijngaarden zijn middelzwaar, steenachtig en leemachtig, hebben een klei- en zandgehalte en zijn ook rijk aan minerale sporenelementen zoals zink en ijzer.
Na de handmatige oogst van de druiven, per ras, worden zij op de allerbeste kwaliteit geselecteerd en daarna zacht geperst. De vergisting van de druiven geschiedt, gescheiden per ras, in grote stalen vaten. De verdere rijping geschiedt voor een periode van 20 maanden in Frans Eiken barriques. Na de rijping van de wijnen wordt de blend gemaakt en wordt de wijn gebotteld. Bij het bottelen wordt de wijn niet gefilterd. Op de fles blijft de wijn nog minimaal 6 maanden voor verdere verfijning in de kelders van het domein.
Giustro di Notri - Supertuscan wijn/spijs combinatie tip van de Italiaanse sommeliers: Perfect is deze wijn bij een gerecht met lamsvlees.
James Suckling: 96/100 punten
A rich, layered red with berries, chocolate and blueberries. Lightly smoky. It’s full-bodied and layered with ripe tannins. Balanced and focused. Just a baby now, but will deliver! Best after 2023.
Robert Parker: 95-97/100 punten
This blend of 80% Cabernet Sauvignon, 12% Cabernet Franc and 8% Merlot is one of the three benchmarks from Tua Rita. This gorgeous 2018 Giusto di Notri (tasted in a preview capacity before its October 2020 release date) was born beautiful, or so I am told. The wine saw little racking and a hands-off approach, because it came seamlessly together on its own in the winery. Merlot was harvested first in mid-September, and the Cabernets came off the vines in October, without a cloud in the sky. The wine shows the heft and determination you should expect, although this vintage reveals a magically delicate and elegant side with aromas of blue flowers, spice and wild plums. Again, I am reminded of purely Tuscan aromas with wild sage, grilled rosemary and macchia mediterranea shrubs that grow wild in these parts. The wine is also light and fresh on the palate with a surprising degree of weightlessness, yet the persistence is long and polished. I tasted this wine several times over the course of 48 hours, and it never fell apart (despite my unfinished sample).