Hoogste waardering Italiaanse Sommeliers - Parker 96/100 punten
In de loop van september worden de druiven handmatig geoogst waarbij zeer selectief gewerkt wordt. In de kelder worden de druiven vervolgens per soort apart geselecteerd, ontsteeld, gekneusd en gevinifieerd. Allereerst 25 dagen lang een temperatuur gecontroleerde (30-33°C). alcoholische fermentatie met wilde, druifeigen gisten op roestvrijstalen tanks, daarna persing en worden de verschillende jonge wijnen overgestoken op Franse eikenhouten barriques, waarvan 50% nieuw, om hierin de malolactische gisting te ondergaan en te rijpen. Na 18 maanden wordt de wijn geassembleerd en krijgt een korte rustperiode op rvs-tanks waarna de wijn ongefilterd wordt gebotteld.
Robert Parker 96/100
I am immediately struck by the power and concentration of the Castello di Ama 2017 L'Apparita. This is an exuberant and gregarious expression of Merlot that has absorbed every last sunbeam of the hot summer season. On the nose, the wine shows beautiful fullness and generosity that spills richly across the senses. Blackberry syrup and cherry liqueur are followed by smoke, tar, toast and sweet chewing tobacco. You taste that extra density in a similar manner, and the rich concentration of the fruit has consequently shaped a more apparent tannin and a little snap of astringency on the close. My sample bottle does not show a reading of the wine's alcoholic content, but you feel some heat as well. This edition of L'Apparita is extra dark, succulent and firm. When the wine has been given another five to ten years of cellar age, then I'd suggest guinea fowl or one of those delicious roasted pigeon dishes you find in Tuscany.