Lodovico - Tenuta di Biserno - Antinori - Parker 97/100 - Suckling 98/100
Lodovico is de absolute topwijn van het domein Tenuta di Biserno. Lodovico is maar zeer beperkt beschikbar. Totaal zijn slechts 8.000 flessen geproduceerd. De wijn is samengesteld uit grotendeels Cabernet Franc, gevolgd door Merlot, en, in zeer kleine hoeveelheden Petit Verdot..
De wijngaarden hebben als belangrijkste grondsort klei. De wijngaarden zijn gelegen tussen Bibbona en Bolgheri, nabij de Toscaanse kust. De stokken zijn aangeplant in 2002, met een dichtheid van 6500 wijnstokken per hectare (2361 / acre). Uit opgedane onderzoeken en ervaringen blijken de wijngaarden een uniek micro-klimaat te hebben voor de de productie van zeldzaam hoge kwaliteit van de Cabernet Franc en Merlot druif.
De oogst van de druiven vindt, volledig handmatig, plaats van midden september tot begin oktober.
De druiven worden na de pluk gesorteerd en zacht geperst. De gisting vindt plaats in roestvrijstalen vaten, gedurende drie tot vier weken, bij 28 ° C. Vervolgens ondergaat de wijn voor 50% de malolactische gisting, gedurende18 maanden, in nieuwe Frans eiken barriques. de andere 50% blijft in de stalen vaten. De verder rijping van de wijn vindt gedurende 18 maanden plaats in nieuwe Frans eiken barriques. Vervolgens wordt de wijn gebotteld om nog eens 12 maanden op de fles, in de kelders van het domein, door te ontwikkelen.
De wijnmaker van de Lodovico is Helena Lindberg. Zij wordt bijjgestaand door de befaamde wijnconsultant Michel Rolland.
Parker: 97/100
This wine will be released in 2019. The spectacular 2015 Lodovico is shaping up to be wine of stratospheric intensity, depth and succulence. Lodovico is a six-hectare parcel found within the greater Bellaria vineyard (that makes the Biserno wine) at this important estate in Bibbona, Coastal Tuscany. The entire site is planted to Bordeaux grapes Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon and Petit Verdot. This vintage delivers power and momentum that drives this wine smoothly over the palate. The bouquet is seamless with dark fruit tones that segue to spice, tar, smoke and cured leather.
Suckling 98/100
This has a very deep and intense nose of dark plums, black pepper, charcuterie, vanilla, cedar, bark and dried nutmeg. Yet, there’s underlying freshness, thanks to hints of blueberries and fresh spices. Full-bodied and really plush, but framed in a fine coat of chewy tannins. Linear acidity throughout keeps it fresh and spicy. A blend of cabernet franc, merlot and petit verdot. Drink in 2025.