Supertuscan Prima Pietra - 94/100 punten Suckling - Uitmuntend Gambero Rosso
Donkerrobijnrode wijn met een weids en aanhoudend bouquet van intense geuren met tonen van rode bessen en delicate hints van kruiden. In de mond is de wijn rijk van smaak met een mooie gelaagdheid, elegantie en complexiteit, heerlijk intens donkerrijp bosfruit. De afdronk houdt lang aan met heerlijk zijdezachte tannines. De hoogte van de wijngaard zorgt altijd voor een grote frisheid en diepte in de wijn.
De wijngaarden (totaal 10 ha.) zijn gelegen bij Riparbella (Toscane - Maremma - nabij Val di Cecina) en heeft een samenstelling van: 50% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc en 10% Petit Verdot. De verhoudingen in de blend zijn het spiegelbeeld van de verdeling in de wijngaard en kunnen licht variëren, afhankelijk van de oogst van het wijnjaar.
De wijngaard is aangeplant met een plantdichtheid van 9.600 stokken per ha. De wijngaard ligt op een hoogte van 450 meter en heeft een zuid tot zuid-westelijke expositie. De grondsoort is ijzerhoudende klei met een veelheid aan fossielen en gesteente.
Het werk in de wijngaard geschiedt met de hand, zoals het snoeien van de wijnstokken en de oogst. Het Guyot-systeem wordt gebruikt om de wijnstokken te leiden. Er wordt in de wijngaard strikt gewerkt, met toepassing van groenbemestingstechnieken en gebruik van eigen compost. De wijngaarden worden bijgehouden door dagelijkse observatie. Essentieel in de productie van de beste druiven is dat er alles aan wordt gedaan om de beste biodiversiteit te krijgen. Het lokken van nuttige insecten en het zaaien van verschillende kruiden verhoogt de biodiversiteit, brengt evenwicht in de wijngaard en maakt de individuele planten winterhard. Daarom worden groenbemestingstechnieken toegepast door de groei van wilde of geplante kruiden en bloemen.
Het oogsten van de druiven geschiedt met de hand waarbij tevens zorgvuldig op kwaliteit wordt geselecteerd. De druiven worden in kratten gelegd met circa 15 kg druiven. Het oogsten van de druiven geschiedt meestal in de 2e helft van september. Door de hoogteligging van de wijngaard zijn de verschillen tussen dag- en nachttemperatuur groot, hetgeen leidt tot een langzamere en gelijkmatigere rijping van de druiven, waardoor verfijnde aroma's in de wijn tot ontwikkeling komen.
Elke druivenras wordt afzonderlijk gevinifieerd. De vergisting geschiedt voor een periode van 20 dagen in grote roestvrijstalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur van 28°C. Bij de vergisting wordt gebruikgemaakt van inheemse gisten om de aroma's in de wijn te behouden. Aan het einde van de vergisting ondergaat de wijn voor een periode van 18 maanden in Franse eiken vaten de rijping. Na deze verdere rijping van de wijn wordt de wijn geblend. Vervolgens verfijnt de wijn nog voor minimaal 8 maanden in grote stalen vaten. Hierna wordt de wijn gebotteld en blijft zij nog enkele maanden voor verdere ontwikkeling in de kelders van het domein.
De wijnmaker is Cecilia Leoneschi. Tenuta Prima Pietra is eigendom van het Brunello wijnhuis Castiglion del Bosco
James Suckling: 94/100 Punten
Plum, dried cherry, spice box, smoked meat and black olive on the nose. It’s medium-bodied with fine-grained, sleek tannins. Complex and polished with plenty of spice, licorice and earthy undertones. Try from 2022.
WineSpectator: 93/100 punten
This expressive red delivers a combination of olive, plum, cherry, black pepper and earth aromas and flavors. Firms up nicely, with fine-grained, persistent tannins and a resonant finish. Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc and Petit Verdot. Drink now through 2030.