Rosso di Montalcino - Poggio di Sotto - 93/100 punten Vinous
Deze Rosso di Montalcino is één van de beste uitdrukkingen van de Sangiovese druif. Dankzij het ongelooflijke en unieke terroir van Poggio di Sotto, samen met de expressiviteit van de Sangiovese kan deze Rosso di Montalcino gemakkelijk concurreren met een aantal Brunello's van de DOCG. De Rosso heeft in de neus delicate tonen van framboos en zwarte bessen, specerijen, aromatische kruiden en cederhout In de mond is de Rosso zeer elegant en verfijnd, geconcentreerd en complex in de mond met een uitgebalanceerde frisse noot. Pure elegantie met de finesse van een Bourgogne.
De oogst vindt plaats tussen eind augustus en half september. De druiven worden hierbij zorgvuldig geselecteerd en alleen de beste druiven worden gesnoeid en in kleine kratten (15 à 20 kg) gelegd. Zodra deze kratten bij de wijnmakerij zijn gekomen worden de druiven zacht geperst. De spontane vergisting vergisting vindt plaats in grote eiken vaten. Voor de vergisting van de druiven wordt gebruik wordt gemaakt van inheemse gisten. De most wordt gedurende dag meerdere malen rondgepomt. De verdere rijping van de wijn geschiedt in 30hl Slavonisch eiken vaten voor een periode van 24 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld, waarna zij op de fles nog 2 maanden zich verder ontwikkelt in de kelders van het domein.
Poggio di Sotto werd opgericht in 1989 en beschikt thans over 32 hectaren land, waarvan 12 hectaren wijngaarden.
Het domein is gelegen in het zuidoosten van Montalcino, dichtbij de oevers van de Orcia-rivier en de Monte Amiata, een uitgedoofde vulkaan van bijna 2.000m hoog. Dit is één van de beste zones in Montalcino, vanwege de bodem samenstelling, vol mineralen en het bijzondere microklimaat. In de zomer zijn de dagen zonnig en warm, maar 's nachts koelt het sterk af, hetgeen uitermate belangrijk is voor de ontwikkeling van de aroma's in een wijn.
De wijnkelder werd gebouwd met moderne technologie maar toch vindt men tussen de muren de echte Toscaanse atmosfeer, waar de veeleisende kunst van het wijnmaken in stand wordt gehouden met grote deskundigheid. Giulio Gambelli is één van Italië's beste wijnconsulenten.
Rosso di Montalcino - Poggio di Sotto wijn/spijs combinatie. Biefstuk, gegrild vlees, gebraden vlees, wild, champignon- of truffelrisotto, oude rijpe kazen
Vinous - Antonio Galloni: 93/100 punten
"The 2017 Poggio di Sotto Rosso di Montalcino will need some time to fully open up. The nose is reticent, requiring quite a bit of coaxing, before a bouquet of fresh sweet strawberry, cherry, Tuscan spice box, dusty florals and hints of mint lift from the glass. On the palate, soft textures flood the senses, offset by tart red fruits, minerals and spice, as the 2018 seems to hover - well poised, almost weightless, yet still fully satisfying. The finish is long and very pretty, as fresh red fruits resonate above a tactile mix of acid, minerals and light tannin, giving way to a singular red floral note that seems to go on for minutes.