Barolo Gavarini 2017 - La Morra - Elio Grasso - 95/100 punten Suckling
Deze Barolo heeft een zacht robijnrode kleur met granaatachtige reflecties. In de neus een heerlijke comlexiteit van geuren rijpe kersen, pruimen, sinaasappelschillen, humus, viooltjes, zoethout ,wortel en rabarber aan het eind intense tonen van kamfer, eucalyptus, laurier en balsamico. In de mond is de wijn vol, sappig, zijdezacht met een krachtige sobere frisheid, heerlijk lichtrood fruit. In de intens lange afdronk, zijdezachte tannines, met een licht mineralige touch.
De Cru Gavarini Chiniera is door Elio Grasso voor het eerst gemaakt in 1978. De wijngaard ligt op een hoogte tussen de 350 en 400 meter, met een zuidelijke blootstelling. De grondsoort is middelmatig kalkhoudend gemengd met zand. De wijngaard is aangeplant met een plantdichtheid van 4.500 stokken per ha. De wijngaard is deels in het begin jaren zeventig aangeplant en deels eind jaren negentig van de vorige eeuw.
Eind oktober tot begin november worden de druiven handmatig geoogst. De druiven worden hierna naar de wijnmakerij gebracht en zacht geperst. De vergisting van de druiven geschiedt in grote stale vaten. De verdere rijping geschiedt in Slavonisch eiken vaten voor een periode van 30 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld en verfijnt zij nog voor een periode van 12 maanden op de fles in de kelders van het domein.
Barolo Wijn/spijs Combinatie: Perfect bij gebraden- geroosterde vleesgerechten, steak, harde kazen of een heerlijke paddestoelen, truffel risotto.
James Suckling: 95/100 punten
Ripe-berry aromas with toffee and some iodine and stone. Full-bodied with depth of fruit and chewy, polished tannins that are intense and pointed. This has so much structure and intensity. Give it time to soften and come together. Try in 2025.