MAAK KENNIS MET DE BRUNELLO DI MONTALCINO

04-05-15 / Villa Fattoria < TERUG NAAR OVERZICHT

Maak kennis met de Brunello di Montalcino - Keuze uit meer dan 30 Brunello wijnen.

De Brunello di Montalcino is zonder twijfel de meest befaamde Italiaanse wijn. Wereldwijd is er veel vraag naar deze typisch Toscaanse wijn, waar de Sangiovese (Grosso) druif zorgt voor veel kracht, volheid en donkerrood bosfruit. Een perfecte wijn bij maaltijden met wild, een heerlijke biefstuk, gebraden vlees en oude kaas. De wijnen komen uitsluitend uit het gebied dat behoort bij het plaatsje Montalcino, gelegen ten zuiden van Siena.


De kwaliteit van de wijnen wordt gegarandeerd door het Consortium di Brunello di Montalcino. De Brunello di Montalcino heeft het DOCG keurmerk. DOCG staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita, dit is de allerhoogste kwaliteitsnorm in Italië voor wijnen. Hierbij is vastgelegd wat de maximale opbrengst per hectare mag zijn. De wijnen moeten komen van druiven uit wijngaarden gelegen in de plaats Montalcino. Bovendien moeten de wijnen ook worden gebotteld in de plaats Montalcino. Brunello wijnen hebben een verplichte houtrijping van 3,5 jaar. Dit houdt in dat de wijnen ongeveer 4,5 jaar na de oogst op de markt komen. De Brunello wijnen zijn lang houdbaar. In het algemeen kan worden gesteld dat deze gemakkelijk 20 tot 25 jaar kunnen worden bewaard.
De gezamenlijke wijnboeren uit Montalcino hebben in 1967 het Consorzio del Vino Brunello di Montalcino opgericht. Het consortium bewaakt de uitgangspunten en de kwaliteit van de wijnen. Bovendien zorgt zij ook voor de promotie van de Brunello wijnen.

De eerste Brunello werd gemaakt eind 19e eeuw. Deze werd gemaakt door Ferruccio Biondi Santi. Biondi Santi is nog steeds een van de meest befaamde producenten van Brunello wijnen. Zij maken de Brunello wijn nog steeds op een zeer traditionele methode met behoudt van de oorspronkelijke smaken. Hun wijnen zijn extreem lang houdbaar. In september 1994 werd een groot gezelschap aan wijnjournalisten uitgenodigd om de "oude maar zo mooi gerijpte" wijnen uit de kelders van het domein te proeven. Zelfs de Brunello uit 1891 (103 jaar oud) werd met 10 punten, de hoogste waardering, beoordeeld.

Verder behoort Castello Banfi tot een van de meest bekende wijnhuizen. De familie Mariani heeft in het verleden veel geld verdiend door de verkoop van Lambrusco in de Verenigde Staten. Dit geld hebben zij gedeeltelijk weer geherinvesteerd in Italie. De totale investering in het wijndomein Castello Banfi bedroeg zo'n $ 200 miljoen. De naam Banfi is afkomstig van een tante van Mariani, die als huishoudster werkte bij de Paus. Het domein heeft een totaal grondoppervlakte van 3.000 ha., waarvan 850 ha. wijngaard.

Iedere wijngaard is aangeplant met één druivensoort. Men heeft wijngaarden met Sangiovese, Merlot, Pinot Nero, Cabernet Sauvignon, Sauvignon en Chardonnay druiven. De totale productie is 600.000 flessen per jaar, waarvan 40% in Italië wordt verkocht. De overige 60% wordt wereldwijd in 80 landen verkocht.

Tot de absolute top behoort ook zeker Casanova di Neri. Zij maken de Brunello wijnen in een moderne stijl, gebaseerd ook op de hedendaagse smaken. Hun Brunello wijnen hebben al meerdere malen een score bij WineSpectator gekregen van 100/100 punten. Bovendien is hun Brunello Tenuta Nuova 2001 uitgeroepen tot "Wine of the Year". Een andere producent die vermeldenswaardig is, is Uccelliera. De eigenaar is Andrea Cortonesi. Hij heeft geen wijnmaker in dienst. Hij werkt niet met wijnconsultants, gebruikt geen computertechnologie bij het maken van zijn wijnen. Hij maakt de mooiste wijnen op zijn smaak, kennis en gevoel. Dat hij een genie is mag blijken uit het feit dat zijn wijnen veelal 92/100 tot 97/100 punten behalen bij Winespectator en Robert Parker.

Wilt u Brunello di Montalcino rechtstreeks van de wijnboer uit Montalcino kopen? Koop rechtstreeks de Brunello di Montalcino van Azienda Agricola Scopone of La Colombina

Wilt u goedkope Brunello kopen, dat kan uiteraard. Er zijn meerdere parijen die goedkope Brunello wijnen aanbieden, zoals de speciale aanbiedingen van de producenten Dante Alighieri, la Corte, Coli of Terre dei Tassi. Helaas blijkt dat deze producenten in Montalcino niet zijn te vinden. Als verder wordt gezocht op de website van het Consortium van de Brunello producenten blijken deze producenten ook niet voor te komen. Volgens de regels van het Consortium mogen alleen wijnen onder de naam Brunello di Montalcino op de markt worden gebracht door producenten die hun wijngaarden in het stadje Montalcino zijn gelegen. De wijn moet ook worden gebotteld in Montalcino. De regels hierover zijn duidelijk. Als je hier de wijnboeren in Montalcino over aanspreekt zeggen zij, ach het is Italie. Voor alles is een oplossing te vinden.

Waarom schrijven wij hier over deze goedkoop aangeboden Brunello di Montalcino wijnen? Dit doen wij omdat veel mensen vragen over hebben. De keus is aan u, de klant, voor welke wijn u gaat.

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »