KIES DE BESTE ITALIAANSE WIJN MET ONZE EENVOUDIGE ITALIAANSE WIJNWIJZER

13-05-19 / Villa Fattoria < TERUG NAAR OVERZICHT

Kies de beste Italiaanse wijn met onze eenvoudige Italiaanse Wijnwijzer

 

Wellicht een onverwacht antwoord, maar de beste Italiaanse wijn bestaat niet. In Italië worden vele “topwijnen” geproduceerd, die allen zo maar het predicaat “beste Italiaanse wijn” zouden kunnen krijgen. De keuze  voor de “beste Italiaanse wijn” is sterk afhankelijk per persoon. De een vindt een warme beetje jammige wijn het beste. De ander juist een wijn die licht is, speels, met veel finesse. De ander gaat voor de wijn met krachtige tannines en een lange afdronk. Kortom “de beste Italiaanse wijn” is heel persoonlijk.  

 

Onbekend met de Italiaanse wijn? Wij helpen je graag!

Wil je direct advies bel: 030 66 212 83 Met onderstaand artikel willen wij je vast op weg helpen een eerste keuze te maken.
 
 
Italië is één van de oudste wijnlanden ter wereld. In Italië worden nog wijnen gemaakt van ca. 450 verschillende authentieke druivenrassen. Ieder deelgebied heeft nog vanuit de historie zijn eigen authentieke druivenrassen, die ook het beste resultaat opleveren in dat deel van het land.

 

Het wordt de wijnliefhebber niet gemakkelijk gemaakt om de juiste keuze te maken. Omdat de wijnen van deze authentieke druivenrassen duidelijk verschillend zijn wordt het maken van een keuze niet gemakkelijker. Aan de andere kant is er zo enorm veel mooist te ontdekken. Verrassende wijnen, verrassende geuren, verrassende smaken. Door de wijnen uitgebreid te beschrijven proberen wij u op weg te helpen de juiste keuzes te maken. Verder is het goed om te weten dat u iedere wijn uit ons assortiment per fles kunt bestellen. Zo kunt u gemakkelijk uw eigen proefdoos samenstellen en op ontdekkingsreis gaan. Of maak eenvoudig gebruik van onze proefdozen.

 

Onze ervaring is dat beginnende wijndrinkers, die graag de stap willen maken naar de betere wijnen de voorkeur hebben voor de wat vollere, warmere wijnen uit het zuiden van Italië. Eén van de meest favoriete wijnen is de rode wijn uit Puglia gemaakt van Primitivo druiven.

 

Maar ook de rode wijnen uit Sicilië zijn zeer geliefd bij veel wijnliefhebbers. Dit zijn ook volle en warme wijnen gemaakt van de authentieke Siciliaanse druif: Nero d’Avola.

 

Erg populair en sterk in de belangstelling toenemend is de Sardijnse wijn, gemaakt van de authentieke Cannonau druif, komend van het eiland Sardinië. Sardinië behoort tot de zogenaamde Blue zones, waar de mensen bovengemiddeld oud worden en gezond blijven. Eén van de oorzaken hiervan wordt gezocht in de bijzondere flavanoïden die in de Cannonau wijn zit.

 

Zeer populair, zowel bij mannen als vrouwen is de Ripasso, een soort Mini Amarone, komend uit het gebied gelegen naast het Gardameer even ten noorden van Verona. De Ripasso van Begali behoort al jaren tot onze best verkochte wijnen. Het is een hoog gewaardeerde Valpolicella Classico Superiore, ipasso, vol, droog, zacht, heerlijk rijp rood bosfruit en warm in de afdronk. 

 

 

 

De meest bekende Italiaanse wijnregio is zonder enige twijfel Toscane met de beroemde Chianti wijnen, die vroeger werden verkocht in de bolle mandflesjes. Eind jaren ‘90 van de vorige eeuw is de kwaliteit van de Chianti wijnen enorm voorruit gegaan. Dat is dan ook de reden dat de Chianti wijnen nog zeer geliefd zijn bij veel wijnliefhebbers. Omdat de Chianti Regio steeds groter en groter werd, vooral door het succes, hebben de wijnboeren van de oorspronkelijke Chianti Regio besloten om dit gebied de naam te geven “Chianti Classico”. Hun wijnen worden ook met deze toevoeging op de markt gebracht. Zo weet de consument dat zij een “oorspronkelijke kwaliteits Chianti” kopen.

 

Eén van de meest beroemde Toscaanse wijnen is de Brunello di Montalcino. Deze wijn kom uit het zuidelijk deel van Toscane. De wijn wordt gemaakt van de Sangiovese Grosso. De Brunello mag pas zo’n 5 jaar na de oogst op de markt komen. De Brunello wijnen worden voor minimaal 24, oplopend tot 48 maanden gerijpt in eiken vaten. Kenmerk van de Brunello wijnen is dat zij krachtig en warm zijn met intens fruit, met krachtige tannines in de lang aanhoudende afdronk. De grondleggers van de Brunello di Montalcino waren Biondi Santi met hun Tenuta Greppo Brunello.

 

Sinds begin 2000 zijn ook de Toscaanse “SuperTuscans” zeer populair bij veel wijnliefhebbers. De SuperTuscans zijn feitelijk “Italiaanse Bordeaux” wijnen. Gemaakt van druivenrassen Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, , Merlot en Petit Verdot. De wijngebieden liggen in de Maremma, de Toscaanse kust. Befaamd is het kleine stadje Bolgheri, waar ook het DOC keurmerk aan is verbonden.

 

Uit de Regio Piemonte, met de hoofdstad Turijn, gelegen in het Noord-Westen van Italie, komen de befaamde Barolo wijnen, gemaakt van de Nebbiolo druif. De naam Nebbiolo is afgeleid van het Italiaanse woord nebbia, hetgeen mist betekent. De druiven worden hier laat geoogst, nadat de mist in het najaar over de wijngaarden heeft gehangen. Ook de Barolo wijnen zijn wereldwijd zeer geliefd en gevraagd. Barolo wijnen mogen pas 38 maanden na de oogst op de martk komen. De Barolo wijnen moeten een minimale houtrijping van 18 maanden ondergaan.

 

De Barolo is een krachtige droge rode wijn, gekenmerkt door haar granaatrode kleur met oranje accenten. In de neus krachtige elegante geuren van rood fruit, mint, tabak, specerijen, koffie, zoethout, truffel, leder en mineralen. In de mond is de wijn vol, mooi in balans, pruimenjam, bramen en een verleidelijke, harmonieuze afdronk.  

 

Wanneer u zich abonneert op onze nieuwsbrief krijgt u altijd de meest interessante aanbiedingen in uw mailbox. Zo kunt u voordelig wijnen uit vele regio’s proeven en ontdekken. Met onze aanbiedingen gaan wij heel Italië door, van Noord tot Zuid en van Oost naar West.  

 

Ook hebben wij een uniek abonnement waarbij u in één jaar vier keer een proefdoos ontvangt met wijnen vanuit noorden, zuiden, oosten en westen. In deze proefdozen krijgt u wijnen gemaakt van authentieke druivenrassen. Zo kunt u gemakkelijk uw meest favoriete wijnen ontdekken.

Blijf op de hoogte van onze Proeverijen, Webinars en aanbiedingen.


Wij wensen u veel plezier met het ontdekken van de Italiaanse wijnen. Wilt u hulp bij het maken van uw keuze, laat het ons weten. Wij helpen u graag. Bel 030 66 212 83, stuur een Whatsapp naar 06 516 08 449, of stuur ons een mailtje: [email protected]

 

 

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »