FANTASTISCHE WIJNEN UIT HET PRACHTIGE KUSTGEBIED AMALFI

06-09-16 / Door Rob Clarenbeek < TERUG NAAR OVERZICHT

Italië is een boeiend wijnland. Het land kent veel verschillende wijngebieden, met wijn van druiven die de meesten van ons niet kennen. Daar zit veel moois tussen. Alleen een echte Italië-specialist weet dat te vinden! Een kennismaking met de wijnen van Cantine Marisa Cuomo uit Campanië, nieuw in het assortiment van Villa Fattoria!

Ongeveer 60 kilometer onder Napels, in de Zuid-Italiaanse provincie Campanië aan de zuidkant van het schiereiland Sorrento, bevindt zich één van de mooiste kustgebieden ter wereld. De Amalfikust met zijn schilderachtige dorpjes, prachtige baaien en hoge steile kliffen staat niet zomaar op de Werelderfgoed-lijst van UNESCO.....

De wijngaarden aan de Amalfikust zijn klein en liggen veelal terrasgewijs tegen steile hellingen. De terrashellingen zijn zo steil, dat soms maar één rij met druivenstokken staat aangeplant. Onderhoud van de wijngaarden kan vrijwel alleen handmatig en zonder hulpmiddelen worden uitgevoerd. Dat geldt ook voor de pluk van de druiven. Terras voor terras gaan de plukkers met manden langs de druivenstokken, om met een mand vol druiven de steile hellingen weer af te dalen. Het werk in de wijngaarden langs de Amalfikust is dus zeer arbeidsintensief. De prijs van wijn uit dit gebied is dan ook hoger dan gemiddeld. Maar wat een mooie wijn krijg je daarvoor in je glas!

In één van de dorpjes, Furore, is het wijnbedrijf Cantine Marisa Cuomo gevestigd. Het bedrijf is in 1980 gestart en is eigendom van Andrea Ferraioli en Marisa Cuomo. Zij beschikken over ongeveer 10 hectare aan wijngaarden, waarvan 3,5 hectare in eigendom. De wijngaarden liggen op het zuiden en zuidwesten op een hoogte van 100 tot 550 meter boven zeeniveau. De prachtige wijnkelder is uitgehouwen in de rotsen. Een natuurlijke omgeving met een constante temperatuur en perfecte luchtvochtigheid waarin de wijnen goed bewaard kunnen worden.

Samen met Ron Pieper (Registervinoloog van de Wijnacademie) proef ik vier witte wijnen en één rode wijn van dit geweldige wijnhuis.

De eerste drie witte wijnen die we proeven zijn de Bianco Costa Amalfi DOC, de Ravello Bianco Costa Amalfi DOC en de Furore Bianco Costa Amalfi DOC. Ze zijn alle drie zijn gemaakt van Falanghina en Biancolella druiven.

Falanghina is een autochtoon wit druivenras uit Campanië. Ook in Puglia en Molise kun je de druif vinden. Er zijn twee verschillende soorten, in ons geval hebben we te maken met Falanghina Flegrea.

Biancolella is een autochtoon wit druivenras dat staat aangeplant in de kuststreek van Campanië.

Je vindt de druif ook op Ischia, een klein eiland in de Golf van Napels, en op het Franse eiland Corsica.

De samenstelling van de wijn is in de drie wijnen gelijk: 60% Falanghina en 40% Biancolella. Toch hebben de Bianco Costa Amalfi DOC, de Ravello Bianco Costa Amalfi DOC en de Furore Bianco Costa Amalfi DOC ieder hun eigen kleur, geur en smaak. Dit komt doordat de druiven van verschillende wijngaarden komen en de duur van de vergisting en de temperatuur waarop die vergisting plaatsvindt bij elke wijn anders is.

Bianco Costa Amalfi DOC

De wijn is helder en strogeel van kleur. Een heerlijke frisse, intense en aromatische geur. Geuren van ananas, lemon en grapefruit. De wijn is mondvullend en geeft een filmend mondgevoel. Een klein bittertje in de afdronk. We vinden dat deze wijn prima samen gaat met pasta of risotto met witvis. Ook vinden wij deze wijn een prima begeleider bij lichte zachte kazen.

Onze waardering: 3 sterren uit 5.
 

Ravello Bianco Costa Amalfi DOC

De wijn is helder en heeft een licht goudgele kleur. Meer ingetogen dan de Bianco Costa Amalfi DOC. Een licht geurige wijn met geur van veldbloemen, tropisch fruit(perzik) en citrus. De wijn geeft een licht filmend mondgevoel, heeft wat mineraliteit in zich en is licht ziltig in de afdronk. Een elegante wijn die wij net iets verfijnder van smaak vinden dan de Bianco Costa Amalfi DOC. Heerlijk bij gerechten met schelpdieren of garnalen.

Onze waardering: 4,5 sterren uit 5.

 

Furore Bianco Costa Amalfi DOC

De wijn is helder en strogeel van kleur. Deze wijn vinden wij minder gesloten dan de vorige wijn, de Ravello. Een licht fruitige wijn met geur van ananas, citrus en sinaasappelschil. De wijn geeft een filmend mondgevoel, is vol van smaak en heeft wat mineraliteit in zich. Een volle, rijke delicate wijn. Drinken bij bijvoorbeeld een mooie pasta met witvis.

Een wijn met een geweldige prijs/kwaliteit verhouding!

Onze waardering: 3,5 sterren uit 5.

 

Fiorduva Costa Amalfi DOC

Een totaal andere witte wijn dan de eerste drie wijnen. De wijn is gemaakt van 30% Fenile, 30% Ginestra en 40% Ripoli. Dit zijn drie autochtone druivenrassen die je vrijwel alleen tegenkomt in wijngaarden langs de Amalfikust.

De wijn is helder en goudgeel van kleur. Geuren van karamel, overrijpe appel, ananas, vanille en gedroogd fruit. De wijn heeft een volle intense smaak en geeft een filmend mondgevoel. Een mooie en lange afdronk. Wij vinden het houtgebruik in deze witte wijn zoals het hoort. Het is verfijnd en voegt volgens ons iets toe aan de geur en smaak van deze wijn, zonder dat het de overhand neemt. We waren vooraf bang dat deze wijn nog te jong was om te drinken, echter de wijn bleek al prima op dronk. Maar dit is ook een wijn die makkelijk nog even een paar jaar kan blijven liggen en verder kan rijpen. Wij denken dat liefhebbers van, bijvoorbeeld de Chardonnay Cuvée Bois van Les Crêtes, deze wijn ook weten te waarderen. Een topwijn voor de echte liefhebber.

Onze waardering: 5 sterren uit 5.

 

Furore Rosso Costa Amalfi DOC

Een rode wijn gemaakt van 50% Piedirosso en 50% Aglianico. Dit zijn de twee meest verbouwde blauwe druiven in Campanië. Beide druiven komen we ook tegen in andere delen van Zuid-Italië. Piedirosso wordt ook verbouwd in Puglia. Aglianico kennen we natuurlijk ook van Taurasi DOCG en van de fantastische Titolo - Cru Aglianico del Vulture DOC van Elena Fucci uit Basilicata.

De wijn is paarsrood van kleur. Geuren van framboos, kers en fruitsnoepjes. Ook wat specerijen (witte peper) en vanille. Verder aardse tonen (bosgrond). In de mond is de wijn zacht en heeft mooie zuren. Lichte harmonieuze tannine. Het fruit komt in de smaak minder naar voren komt dan in de geur. In de smaak komt de kruidigheid juist meer naar boven. Een heerlijke wijn voor gerechten met kalfsvlees of bij rijpe kaas.

Onze waardering: 4 sterren uit 5.

De wijnen van Cantine Marisa Cuomo zijn een echte aanwinst voor het assortiment van Villa Fattoria. Het zijn niet alleen stuk voor stuk mooie wijnen, ook het gebruik van autochtone druivenrassen uit Campanië maakt deze wijnen bijzonder. De ware wijnliefhebber zal genieten van deze fantastische wijnen: zij zijn een feest om te drinken!

        Ron Pieper is een gepassioneerd wijnliefhebber en Registervinoloog van de Wijnacademie. 
     

 

     


Rob Clarenbeek is een enthousiast wijnliefhebber. Hij heeft diverse wijncursussen en -trainingen gevolgd en is voortdurend op zoek naar bijzondere, bekende en onbekende wijnen uit alle uithoeken van de wereld. Al vele jaren heeft hij een voorliefde voor Italiaanse wijnen.
 
     

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »