OP BEZOEK BIJ LES CRÊTES - VALLE D'AOSTA

17-10-15 / Rob Clarenbeek < TERUG NAAR OVERZICHT

In het noordwesten van Italië ligt de regio Valle d'Aosta. De regio is bergachtig en grenst in het westen aan Frankrijk, in het noorden aan Zwitserland (Valais/Wallis) en in het zuiden en oosten aan de Italiaanse regio Piemonte. Het is een autonome regio binnen Italië, en is tegelijk een provincie. Het is de kleinste regio van het land en de enige die niet uit meer provincies bestaat. De regio hoort tegenwoordig bij Italië, maar is in het verleden meerdere malen in handen van de buurlanden geweest. Vandaar dat er behalve Italiaans nog steeds Frans wordt gesproken.

In de regio vindt ook wijnbouw plaats. De wijngaarden, in het totaal zo’n 635 ha, bevinden zich verspreid over een lengte van ongeveer 80 kilometer voornamelijk in het grote centrale dal waar de rivier Dora Bàltea door heen stroomt. De wijngaarden hebben over het algemeen een kleine oppervlakte en de opbrengst is gering. Daarnaast zijn de productiekosten, door de ligging van de wijngaarden, zeer hoog. De meeste wijngaarden liggen terrasgewijs tegen de bergen en er wordt veelal gebruik gemaakt van pergola’s.
Doordat de regio is ingeklemd door hoge bergen beschikt het over een uniek microklimaat. De winters zijn over het algemeen guur en erg koud en de zomers heet en zonnig. Ook de temperatuur tussen dag en nacht kan enorm verschillen.

In september waren we een aantal dagen in de regio Valle d’Aosta, in het plaatsje Cogne. Cogne is de uitvalbasis voor wandelingen in het Nationaal Park Gran Paradiso. Dit is het oudste nationaal park van Italië en het wordt beschouwd als één van de mooiste natuurgebieden van Europa. We hebben een aantal mooie wandelingen kunnen maken. Daarnaast hadden we ook tijd vrij gemaakt voor een bezoek aan Les Crêtes. Les Crêtes is de grootste onafhankelijke wijnproducent van de regio. De meeste wijnen uit de regio worden door wijncoöperaties geproduceerd.

Voor vertrek, vanuit Nederland, hadden we de afspraak met Les Crêtes al gemaakt. Achteraf gezien blijken de dag en het tijdstip goed gekozen, want qua weer was het namelijk de minst mooie dag. We rijden vanuit Cogne in een klein half uur naar Aymavilles, een dorp, een paar kilometer ten zuidwesten van Aosta stad. We rijden het dorp Aymavilles in en bij een rotonde midden in het dorp zien we een bordje met ‘Les Crêtes’. We verlaten het dorp via SR20 en na een kleine kilometer zijn we op plaats van bestemming. We parkeren de auto voor een modern en vrij nieuw gebouw en gaan naar binnen. Direct komt er iemand naar ons toe lopen en zegt: ‘Jij moet Rob zijn’. Het is Monique Salerno, met wie ik vanuit Nederland via e-mail de afspraak had gemaakt. Monique biedt ons aan plaats te nemen bij een grote tafel die in de ruimte staat. De ruimte blijkt de ‘oude’ kleine ontvangstruimte te zijn, waar ze kleine groepen ontvangen. In een nieuw gedeelte van het pand is een grotere ontvangstruimte gemaakt voor het ontvangen van grote groepen en het houden van diverse evenementen.

Monique begint met veel enthousiasme het e.e.a. te vertellen over Les Crêtes. Het bedrijf is van de familie Charrère. Deze familie komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Halverwege de 18de eeuw is de familie verhuisd naar de regio die wij nu kennen als Valle d'Aosta. De familie begon een boerenbedrijf en bouwde een watermolen op hun stuk land in Aymavilles. Begin 19de eeuw, in 1810, werd door de familie de eerste twee hectare met druiven aangeplant. Direct lag de focus al op het maken van kwaliteitswijnen, waarbij gebruik werd gemaakt van de inheemse druiven uit de Valle d'Aosta. In 1989 werd het oorspronkelijke bezit verder uitgebreid en werd de wijnmakerij Les Crêtes gebouwd zoals we die nu voor een groot gedeelte nog terug zien.
De wijngaarden van Les Crêtes hebben een oppervlakte van zo’n 25 hectare en liggen bij zes verschillende dorpen: Saint Pierre, Aymavilles, Gressan, Sarre, Aosta en Sint-Christophe. In de wijngaarden zijn zowel inheemse druivenrassen aangeplant (Cornalin, Fumin, Mayolet, Petite Arvine, Petit Rouge) als meer traditionele rassen (Chardonnay, Muscat, Pinot Noir, Syrah). De wijngaarden liggen op een hoogte van 550 tot 1000 meter. Als gevolg van klimatologische omstandigheden begint het oogsten vaak pas vanaf half/eind september. Les Crêtes produceert gemiddeld zo’n 230.000 flessen wijn per jaar.
Daarna hebben we het met Monique nog even over de Nederlandse markt voor wijnen en vervolgens gaan we over tot het proeven van een aantal wijnen. Ik had thuis al een lijstje gemaakt van de wijnen die ik graag wilde proeven. We proeven eerst twee witte wijnen: Petite Arvine en Chardonnay Cuvée Bois. Daarna twee rode wijnen: Torrette (70% Petit Rouge en 30% overige lokale druiven) en Fumin. We eindigen met een dessertwijn, de Les Abeilles (100% Muscat a Petit Grain). Een aantal van de wijnen die ik heb geproefd worden door Villa Fattoria geleverd. Deze bespreek ik hieronder.

Na het proeven van de wijnen neemt Monique ons mee voor een rondleiding door het bedrijf. We gaan eerst naar het nieuwe gedeelte van het pand. Aan de buitenkant een moderne uitstraling. In dit deel van het pand is o.a. de nieuwe grote ontvangstruimte gevestigd. Een mooie ruimte waarbij gebruik is gemaakt van diverse materialen uit de omgeving. Daarnaast is er ook een nieuwe kelder onder dit gedeelte gebouwd. We lopen verder. Er is volop activiteit, het plukken van de eerste druiven is namelijk in volle gang en ze worden bij aflevering meteen verwerkt. Een leuk detail is dat het plafond van de ruimte, waar een groot gedeelte van de vinificatie van de rode wijn plaatsvindt, een rode kleur heeft en de ruimte waar een groot gedeelte van de vinificatie van de witte wijn plaatsvindt, een witgele kleur heeft. We eindigen de rondleiding in de ruimte waar we de wijnen hebben geproefd. We kopen een aantal flessen wijn en we krijgen als cadeau een kookboek mee met allerlei recepten van gerechten uit de regio Valle d'Aosta. Monique legt nog even uit hoe we bij één van de wijngaarden kunnen komen en we nemen afscheid van elkaar.

We rijden van de parkeerplaats de weg op en na een paar honderd meter zijn we bij de wijngaard. Het blijkt de wijngaard te zijn, waar boven op de heuvel de Côteau la Tour toren staat. Dit gebouw uit de 16e eeuw is het symbool van Les Crêtes. Na een korte wandeling door de wijngaard rijden we weer terug naar Cogne.

Petite Arvine Valle d’Aosta D.O.P.
De wijn is gemaakt van 100% Petite Arvine. De Petite Arvine is een druif die je tegenkomt in delen van Zwitserland en in de regio Valle d’Aosta in Italië. De druiven komen van twee wijngaarden. Het gaat om de wijngaarden Champorrette en Bufferia in Aymavilles en de Frissonnière wijngaard in Saint-Christophe. De stokken staan op het noordwesten op een hoogte van 550 tot 650 meter. In het totaal is bij Les Crêtes 3,5 hectare met Petite Arvine aangeplant. De druiven worden over het algemeen eind september handmatig geoogst. Vervolgens worden de druiven zacht geperst en vindt gedurende 12 dagen de eerste gisting plaats in stalen vaten. Daarna vindt gedurende een periode van 6 maanden rijping plaats ‘sur lies’. Per jaar worden gemiddeld 35000 flessen geproduceerd.
De wijn heeft een strogele kleur met groene reflecties. Een mooie geur van citrus, tropisch fruit(passievrucht) en bloemen. Een frisse smaak, mooie zuren en een minerale ondertoon. Een heerlijke lange afdronk. Deze wijn kreeg in de Gambero Rosso 2015 maar liefst drie rode glaasjes als beoordeling.

Chardonnay Cuvée Bois Valle d’Aosta D.O.P.
De wijn is gemaakt van 100% Chardonnay. De druiven komen van twee wijngaarden, namelijk Frissonnière in Saint Christophe en Les Crêtes in Aymavilles. De stokken staan op het noordooosten en zuiden op een hoogte van 550 tot 750 meter. De druiven worden over het algemeen eind september handmatig geoogst. Vervolgens worden de druiven zacht geperst en vindt de eerste gisting plaats in 300 liter vaten van nieuw Frans eiken. Daarna vindt gedurende een periode van 10 maanden rijping plaatst ‘sur lies’. Vervolgens vindt gedurende een periode van 6 maanden rijping op de fles plaats. Per jaar worden ongeveer 7000 flessen van deze wijn geproduceerd.
De wijn heeft een mooie heldere strogele kleur. Een fantastische geur van tropisch fruit en pruim, tonen van vanille en geroosterd brood. In de mond is de wijn vol en zacht met minerale ondertoon en een klein zuurtje. Een fantastisch mooie en aangename afdronk. Deze wijn kan je makkelijk nog een paar jaartjes laten liggen. Mijn advies is om de wijn, na openen, nog even een half uurtje te laten rusten. Deze wijn kreeg in de Gambero Rosso 2015 twee rode glaasjes als beoordeling. Vlak voor ons bezoek aan Les Crêtes hebben ze te horen gekregen dat in de Gambero Rosso 2016 deze wijn de hoogste beoordeling krijgt, namelijk drie rode glaasjes.

Fumin Valle d’Aosta D.O.C.
De wijn is gemaakt van 100% Fumin. De druiven komen van twee wijngaarden in Aymavilles, La Tour en Les Crêtes. De stokken staan op het noordoosten op een hoogte 650 meter. De druiven worden eind oktober handmatig geoogst. De druiven worden zacht geperst en vervolgens vindt gedurende een periode van 10 tot 12 dagen gisting plaats in roestvrijstalen tanks. Daarna rijpt de wijn nog één jaar verder in 300 liter vaten van Frans eiken. Dit zijn de vaten die eerder voor de Chardonnay Cuvée Bois zijn gebruikt. Vervolgens rijpt de wijn nog één jaar op de fles in de kelders van Les Crêtes.
De wijn heeft een diep robijnrode kleur. Een heerlijke geur van bramen, kruiden. Ook wat lichte aardse geuren. Een vol en fluweel mondgevoel, fijne zachte tannine en een heerlijke lange afdronk. Ik adviseer de wijn ongeveer een half uurtje vooraf te openen. Deze wijn kreeg in de Gambero Rosso 2015 twee rode glaasjes als beoordeling.

Naar de pagina van Les Crêtes

        Rob Clarenbeek is een enthousiast wijnliefhebber. Hij heeft diverse wijncursussen en -trainingen gevolgd en is voortdurend op zoek naar bijzondere, bekende en onbekende wijnen uit alle uithoeken van de wereld. Al vele jaren heeft hij een voorliefde voor Italiaanse wijnen.
REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »