SAGRANTINO - ELEGANTE KRACHTPATSER UIT HARTJE ITALIË

26-01-16 / Francois Meyer < TERUG NAAR OVERZICHT

Umbrië, de Regio gelegen in midden van Italië, is vooral bekend vanwege de witte Orvieto Classico wijnen.  Umbrië behoort weliswaar niet tot de Italiaanse topregio’s wat betreft wijnen, maar dat neemt niet weg dat er opvallende wijnen worden gemaakt.

Minder bekend dan de Orvieto maar minstens zo interessant zijn de wijngaarden in Umbrië waar rode wijn wordt gemaakt, zoals Torgiano en Montefalco. Torgiano maakte in de jaren tachtig van de vorige eeuw furore, maar omdat er in dit district eigenlijk maar één producent was, bleek die roem vrij vluchtig en horen we er tegenwoordig weinig meer van.

Montefalco is daarentegen in opkomst. Er worden bijzondere, droge rode wijnen en zoete Passito's gemaakt van de plaatselijke Sagrantino druif. Sagrantino di Montefalco hoort bij de grote Italiaanse wijnen maar is veel minder bekend dan bijvoorbeeld Barolo en Amarone. Daarom is deze Italiaanse topper nog enigszins betaalbaar...mooi meegenomen vind ik.

Ofschoon Umbrië zich voorlopig moeten in schikken in de schaduw van grote broer Toscane, is het zeker een gebied om in de gaten te houden. Gelukkig had Villa Fattoria het al lang door en kunnen we de schitterende Montefalco Sagrantino DOCG alsook de Montefalco Rosso DOC van Scacciadiovoli bij Villa Fattoria bestellen.

Sagrantino di Montefalco


De Sagrantino druif heeft een dikke stevige schil. De stokken geven kleine druiventrossen en heeft veel kleur, tannine, suikers, extracten en aciditeit. Een blijvende en krachtige neus herinnert aan wilde bloemen, viooltjes, rijp fruit kersen en braambessen met hints van tabak en leder. De druif levert een krachtige robijnrode tot bijna zwarte kleur wijn op met veel kersenfruit en bramen in de smaak en pittige tannines in de afdronk. De wijnmakers van Montefalco zijn inmiddels er in geslagen de pittige tannines tot een aangenaam niveau te verzachten. Dat maakt het een ideale begeleider van bijvoorbeeld een malse biefstuk. De Sagrantino heeft een uitstekend verouderingspotentieel.

Ook de zoete versie, de Sagrantino di Montefalco Passito trekt de aandacht. Hij is gemaakt van ingedroogde druiven en heeft een fijne kruidigheid.

Sagrantino wordt in Umbrië beschouwd als inheems, hoewel er diverse theorieën in verband met de oorsprong de druiven zijn. Sommigen geloven dat de druif uit Spanje is geïmporteerd, anderen zeggen dat ze door de eerste Franciscaner monniken werd ingevoerd, en nog anderen beweren dat ze naar Italië door Sacacenen werd meegebracht. Of Sagrantino nu van de druif Itriola voortkomt, beschreven door de Latijnse historicus Plinius de Oudere, of volgens een oud volksverhaal, van een eerder onbekende druif stamt die door een monnik van een reis naar een ver land werd meegebracht, is moeilijk te achterhalen. Belangrijker is dat we vandaag kunnen genieten van de mooie wijnen die deze druif ons biedt.

De Sagrantino di Montefalco en Sagrantino di Montefalco Passito zijn sinds 1992 een DOCG. De Montefalco Rosso, een blend van de Sangiovese, Sagrantino en andere druiven is een DOC. Het is een ronde wijn met een gemiddeld alcohol niveau van rond 12%.


Scacciadiavoli

Cantina Scacciadiavoli (vrij vertaalt betekent het iets zoals "de worp de duivelen" ), ontleent zijn naam aan een 19e-eeuwse exorcist, die in het kleine dorpje vlak bij de wijngaard woonde. Hij stond bekend om de wijnen te gebruiken tijdens het uitvoeren van zijn exorcist ritueel.

Scacciadiavoli is de resultaat van een droom van de Prins van Piombino, Ugo Boncompagni-Ludovisi. In 1884 werd het landgoed opgebouwd als een moderne wijn "fabriek".

In 1954 werd Scacciadiavoli overgenomen door Amilcare Pambuffetti. Hij werkte toen reeds jaren op dit landgoed.

Scacciadiavoli is vandaag de oudste wijnmakerij in de Montefalco appellation en wordt momenteel geleid door Iacopo, Amilcare, Liu, Romeo en Fiammetta Pambuffetti. Zij zijn de vierde generatie die met veel toewijding en passie de kunst van wijn maken beoefenen en de naam van het familie landgoed hoog houden.

Het landgoed beslaat 130 hectare met 35 hectare aan wijngaarden en ligt in het hart van de Montefalco appellation met een jaarlijkse productie van ongeveer 250.000 flessen.

De wijngaarden liggen op een gemiddelde hoogte van 400 meter. De bodem van zand, leisteen en de typische kleigronden van het gebied is zeer geschikt voor de kwaliteit van de wijnbouw, met de nadruk op laat rijpende rassen zoals de inheemse Sagrantino.

Scacciadiavoli is deel van het “Comitato Grandi Cru d'Italia”. Het Comitato is een orgaan waar de leden voor minstens 20 jaar wijnen van hoge kwaliteit produceren (zie ook http://www.grandicruditalia.com/en/ ).

Bij Villa Fattoria kan men de Montefalco Rosso DOC en de Montefalco Sagrantino DOCG van Scacciadiavoli bestellen. Ik proefde met plezier de Montefalco Sagrantino DOCG.

Mijn eerste kennismaking met een Montefalco Sagrantino was van een ander wijnhuis. Ik herinner mij de pittige tannine van mijn eerste slok. Een volle, krachtige wijn. Een wijn die duidelijk om aandacht vraagt.

Mijn eerste slok Montefalco Sagrantino van Scacciadiavoli liet mij met verbazing, nee, bewondering staan over hoe elegant en fruitig en toch vol, krachtig en complex een Montefalco Sagrantino kan zijn. Ofschoon de tannines duidelijk aanwezig zijn, is er van pittige tannines geen sprake. De wijn is mooi in balans en bomvol donker fruit.

De Montefalco Sagrantino van Scacciadiavoli wordt 24 maanden in nieuwe eiken vaten gerijpt gevolg door een minimum van 12 maanden rijping in de fles.

Proefnotitie Sagrantino:

Een donker, robijnrode wijn. Intense aroma’s van zwarte kersen, chassis, braambessen, vanille, tabak en hints van chocolade. In de mond kon ik zwarte kersen, bramen, cassis, pruimen, tabak, vanille en chocolade proeven. Interessant en complex. Mooie zuren, geïntegreerde tannine en een lange, fruitige afdronk rond deze wijn perfect af.

Wijn / spijs combinatie: een stevige biefstuk, gebraden vlees, wildgerechten, lamsbout, gebraden aardappelen en rijpe kazen.

Francois Meyer is een enthousiast wijnliefhebber. Zijn kennis en liefde voor wijnen uit Zuid-Afrika, zijn geboorteland, is in Nederland gegroeid tot liefde voor boeiende wijnen van over de hele wereld. 

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »