Brunello di Montalcino 2017 Helichrysum - 96/100 James Suckling
San Polino is een heel kleine zeer gepassioneerde Brunello producent. Zij produceren volledig biodynamisch. Het bewerking- en het snoeien van de wijngaard 2,5 ha grote wijngaard geschiedt volledig handmatig. De wijngaard wordt bemest met de mest van het vee dat zij houden nabij de boerderij, de bladeren, het snoeisel. Alles wordt tot compost verwerkt. De wijngaard is aangeplant met 5.000 stokken per ha.
De wijngaard is gelegen in het zuidelijke deel van Montalcino, nabij Castel Nuovo dell' Abate, in het Val d'Orcia. De wijngaard ligt op een hoogte van rond de 400 meter. De grondsoort in de wijngaard varieert van zand-leem naar (rode)klei-leem en rijk aan kalkgesteente. De bodem is goed gedraineerd en heeft een goede waterdoorlaatbaarheid maar houdt anderzijds ook het water goed vast. De wijngaard ligt op het zuidelijke deel van de helling. In de wijngaard voel je de altijd frisse bries van de wind komend van de nabij gelegen Monte Amiata.
Unique aromas of dried flowers and sandalwood with ripe black cherries. Breathtaking. It’s full bodied yet rather agile and weightless with fine dusty tannins that float across the palate. Wonderfully done for this difficult vintage. Gorgeous and delectable now. From organically grown grapes. Drink or hold.