San Filippo Brunello 2017 - 92/100 punten James Suckling
Donker granaatrode wijn met amberkleurige accenten aan de rand. In de neus intense aroma's van donkere kersen, pruimen, gedroogde pruimen en cederhout. In de mond vol, krachtig, maar toch ook verfijnd, mooie complexiteit, gelaagdheid, heerlijk intens fruit, hartige specerijen en prachtige tannines in de lang aanhoudende afdronk.
De wijn is gemaakt van een blend van druiven komend uit verschillende wijngaarden, La Storta met een noordoostelijke blootstelling, Le Raffiche met een noordelijke blootstelling, Le Lucére met een noordoostelijke blootstelling en La Smarrita met zuidwestelijke blootstelling. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 240 en 300 meter. De grondsoort is kleiachtig vermengd met mergel en kalksteen. De wijngaarden zijn aangeplant met een plantdichtheid tussen de 3.000 en 5.000 stokken per ha. De wijngaarden zijn aangeplant met de voor de Brunello specifieke Sangiovese Grosso kloon.
De oogst van de druiven voor de Brunello 2015 was in de 1e tien dagen van oktober. De druiventrossen werden in kleine kratten gelegd. Bij de wijnmakerij aangekomen worden de druiven ontsteeld en zacht geperst. De vergisting van de druiven geschiedt voor de eerste 2 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 10°C gevolgd door een periode van 10 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 26-28 °C
De malolactiesche vergisting vindt deel plaats in grote cementen vaten, deels in stalen vaten en deels in grote eiken vaten.
De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 24 tot 28 maanden in grote eiken vaten. Hierna wordt de wijn gebotteld en verfijnt zij nog voor een periode van minimaal 10 maanden op de fles in de kelders van het domein.
James Suckling: 92/100 punten
Sweet berry, cherry and floral aromas with some dried fruit as well. Hint of cedar. Full-bodied and chewy with lots of fruit, tannins and vanilla. Big and rich. But still fresh. Try after 2024.