San Filippo Brunello Riserva Cru Le Lucére 2016 - 98/100 punten James Suckling
Donker granaatrode wijn met amberkleurige accenten aan de rand. Gedroogde fruitaroma's van bramen, zwarte bessen, zwarte truffel, eekhorntjesbrood, met hints van rook en kruiden. In de mond vol, mooi gelaagd, zeer fruitig, pruimen, kersen, chocolade, overheerlijke lang aanhoudende afdronk met zijdezachte tannines.
De wijn is gemaakt van de beste druiven komend uit de Le Lucére wijngaard met een noordoostelijke blootstelling. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 270 en 310 meter. De grondsoort is kleiachtig vermengd met mergel en kalksteen. De wijngaarden zijn aangeplant met een plantdichtheid 4.750 stokken per ha. De wijngaarden zijn aangeplant met de voor de Brunello specifieke Sangiovese Grosso kloon.
De oogst van de druiven voor de Brunello 2016 was in de midden oktober. De druiventrossen werden in kleine kratten gelegd. Bij de wijnmakerij aangekomen worden de druiven ontsteelt en zacht geperst. De vergisting van de druiven geschiedt voor de eerste 2 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 10°C gevolgd door een periode van 10 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 26-28 °C
De malolactische vergisting vindt plaats in grote cementen vaten. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 34 maanden deels in barriques en deels in grote houten vaten. Hierna wordt de wijn gebotteld en verfijnt zij nog voor een periode van minimaal 16 maanden op de fles in de kelders van het domein.
Deze prachtige Brunello Riserva begint langzaam "op dronk" te komen rond 2025. Daarna heb je nog minimaal 20 jaar om van deze schitterende Brunello Riserva, uit het vijfsterren jaar 2016, te genieten. Decanteer de wijn, of open de fles minimaal 4 tot 6 uur van tevoren. Drink op maximaal 18ºC.
James Suckling: 98/100 punten
Complex and refined aromas of blackberries, flowers, sandalwood and a hint of vanilla follow through to a full body with dusty, polished tannins that are extremely long and flavorful. Muscular, yet agile at the same time. Try after 2025.