Authentieke Sardijnse rode wijn Carignano Drie Sterren Italiaanse Sommeliers
Helder robijnrode wijn, met in de neus intense geuren van rijpe rode bessen, mediterrane kruiden, specerijen en balsamico. In de mond is de wijn complex, krachtig, intens donker rood fruit en heerlijke zachte tannines met tonen van zeewier in de lange afdronk.
De wijn is gemaakt van 100% authentieke Carignano druiven. De wijngaarden zijn gelegen nabij de zee in de Sulcis DOC in het Zuid-Westen van het eiland Sardinië. Het klimaat is Mediterraan met voornamelijk in de herfst en winter regenval en mistralwinden. Het voorjaar en de zomers zijn warm, met in de herfst milde temperaturen en koude winters.
De Carignano stokken zijn aangeplant in wijngaarden met alluviale gronden, leemachtig zand, licht alkalisch, steenachtig, rijk aan calcium. magnesium en kalium.
De druiven worden van midden tot eind september met de hand geplukt. Na de pluk en de zorgvuldige selectie van de druiven worden deze zacht geperst. Fermentatie van de druiven vindt plaats in grote stalen vaten voor een periode van 9 tot 12 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 26°C. De verdere rijping van de wijn geschiedt eveneens in grote stalen vaten voor een periode van 6 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld. Op de fles verfijnt de wijn verder in de kelders van het domein voor een periode van enkele maanden.
Carignano Sulcis wijn/spijs combinatietip: Perfect bij pasta gerechten met vleessaus, of bij een kaasplank met schapen- of geitenkaas.
De Carignano druif is de ikoon van het Sulcis gebied in Sardinië. De enige wijngaarden in Italië van Carignano (in andere delen van de wereld bekend als Carignan, Cariñena of Mazuelo) bevinden zich op Sardinië. Om precies te zijn, de meeste van deze wijnstokken hebben hun habitat bij uitstek gevonden in de Sulcis-zone, waar het ras sinds 1977 zijn eigen Denominazione di Origine Controllata (D.O.C.) heeft. Er is enige controverse over de manier waarop deze druif hier zijn weg heeft gevonden. Sommige mensen beweren dat de cultivar inheems is in de regio. Anderen zeggen dat hij rond de 9e eeuw door de Feniciërs is meegebracht, maar het is veel waarschijnlijker dat hij hier in de Middeleeuwen, tijdens de Spaanse overheersing van het eiland, is geïntroduceerd. Wat de waarheid ook is, deze variëteit lijkt zich perfect te hebben aangepast aan de nogal extreme bodem- en klimaatomstandigheden van het Sulcis-gebied. Weinig andere variëteiten zouden namelijk in staat zijn het hoofd te bieden aan het bijzondere zoutgehalte, de hoge temperaturen en de lange perioden van droogte die kenmerkend zijn voor deze regio.