Barolo Cru Bussia - 95/100 James Suckling - 4 sterren Italiaanse Sommeliers
Diep granaat rode wijn met robijnrode tinten. Het boeket is rijk aan aroma’s van fruit en bloemen . De smaak is warm, elegant, fluweel zacht, mooi diep fruit en kruidig. De wijn is prachtig in balans met zachte tannines in de lange afdronk. De wijn heeft een groot bewaar potentieel.
De wijngaard is gelegen in het befaamde Bussia gebied nabij Barolo. De wijngaard is slechts een 0,5 ha groot en is gelegen op de zuid-oost helling. De wijngaard ligt op een hoogte van 280 meter. De grondsoort is een mengsel van zand, klei, tufsteen en mergel.
De stoken zijn rond 1985 aangeplant. De druiven worden met de hand begin oktober met de hand geplukt. Na de pluk worden de druiven zacht geperst. Het vergistingsproces geschiedt op een volledig natuurlijke wijze, zonder toevoeging van gisten. Het vergistingsproces duurt ca. 30 dagen.
Vervolgens rijpt de wijn 30 maanden in grote Slavonisch eiken vaten, om hierna te worden gebotteld. De flessen blijven hierna nog enkele maanden in de kelders van het domein om verder te verfijnen.
Barolo Bussia - Wijn/spijs combinatie, perfect bij rood vlees wild en oude kazen.
James Suckling: 95/100 Punten
Ripe strawberries and flowers on the nose with hints of iron. Full-bodied with round tannins that are very velvety and flavorful. Lots of juicy fruit. Wonderful length. Needs three to four years to come together. But impressive. Try after 2024.