TALKING ABOUT TERROIR: DE ETNA-WIJNEN VAN PIETRADOLCE

06-12-16 / Karin Leeuwenhoek < TERUG NAAR OVERZICHT

Lees dit blog van Karin Leeuwenhoek op Vinoblogie.nl 

 

TALKING ABOUT TERROIR: DE ETNA-WIJNEN VAN PIETRADOLCE

Talking about Terroir: de Etna-wijnen van Pietradolce

Vulkanen hebben een mystieke aantrekkingskracht op mensen. De Etna trekt ook nog eens opvallend veel goede wijnmakers. Ze komen af op de vulkanische bodem, het relatief koele microklimaat en de minstens zo unieke lokale druivenrassen zoals de nerello mascalese, nerello cappuccio en carricante. Een en ander leidt tot mooie en bijzondere resultaten, vooral op de hogere en koelere hellingen. Deze Etna-wijnen hebben allure, ze zijn delicaat en voornaam, soms wat streng zelfs, zeer gefocust, aards/mineraal en ijl/etherisch tegelijk. Ze zijn strak, stijlvol, uniek en exclusief: er zijn er niet veel van – hoewel steeds meer. Helaas komt dat met een bijpassend prijskaartje.

‘Etnisch’ profiel

Pietradolce voldoet helemaal aan dit ‘Etnisch’ profiel. Net als veel andere goede wijnhuizen hier is dit een vrij jong (2005), kleinschalig maar modern bedrijf. Hun extra USP zijn de 100+ jaar oude, zogenaamde ‘pre-phylloxera’ stokken. Deze term wordt vaak wat makkelijk gebruikt voor ongeënte, wortelechte stokken, maar in het geval van Pietradolce klopt het: deze stokken stonden er écht ruim voordat de druifluis op Sicilië landde, in de jaren 30 van de vorige eeuw. Door de zanderige en stenige bodem op de Etna kon het vermaledijde beestje hier gelukkig niet aarden. Bijkomend voordeel is dat de planten in deze ondergrond sowieso diep kunnen wortelen, wat bijdraagt aan de ‘minerale’ tonen in de uiteindelijke wijn. De rode nerello mascalese en witte carricante, de sterren van de Etna, schitteren in de wijnen van Pietradolce.




Proefnotities

Ik begin met rood vanwege mijn persoonlijke voorkeur, die ongetwijfeld te maken heeft met het huidige jaargetijde (december).

Etna Rosso 2015

Van 100% nerello mascalese (bushvine/alberello) afkomstig van 600-800 meter hoge, op het noorden gelegen hellingen van de Etna. De bodem is van (vulkanische) steen en zanderige leem.
Uiterst licht van kleur, transparant – misschien heb ik nog nooit zo’n licht gekleurde rode wijn gezien! De druif heeft een dunne schil met weinig anthocyanen, dus met een milde extractie blijft de kleur opvallend licht.
Een delicate, frisse neus met een parfum van rode bessen, roze peperkorrels, (rozen)blaadjes en herfstvruchten inclusief rozenbottel, rode appel en subtiel gekruide stoofpeer.
Opvallend friszuur in de mond, een echte ‘koele’, stuivende bergwijn… Heel schoon en lichtvoetig verfrissend, strakdroog sap, met stevige, (nog) wat drogende tannines in de afdronk die de wijn serieuzer maken.
Want een bijzondere en serieuze wijn is het, juist door zijn lichtvoetige zuiverheid die gekoppeld wordt aan een onzichtbare maar o zo duidelijk proefbare structuur. De wijn heeft iets ijls en ongrijpbaars. De houtrijping is, ook heel delicaat, beperkt gebleven tot 3 maanden op grote Franse tonneaux.
(Licht gekoeld) In te zetten bij lokale gerechten, bij uitstek pasta’s met tomatensaus, of als een strakke pinot noir of lichte nebbiolo. Maar nee, we gaan niet vergelijken: dit is een échte Etna-wijn! Aards en ijl tegelijk.

Etna Rosso Archineri 2012

100% nerello mascalese van 40-80 jaar oude stokken op eigen wortels, aangeplant op hoogtes tussen de 600 en 900 meter in de ‘cru’ wijngaard Archineri op de oosthellingen van de Etna. Ook hier bestaat de bodem uit bruinzwarte lavasteen/-stenen en dito zanderige leem. De rode Archineri heeft meer concentratie en extractie en kan daardoor een aardige houtrijping aan. Desalniettemin blijven de steekwoorden: zuiver en elegant, aards en ijl.
Baksteenrood van kleur, meer opaque en intenser dan de basis Etna Rosso.
Aroma’s van houtrook, bessen, rozebottel, kersen, iets kruidnagel en wierook, maar ook weer dat zeer elegante, ijle, delicate.
Datzelfde geldt voor de structuur: die is duidelijk aanwezig met prachtig fijne tannines en zuren, maar tegelijkertijd ongrijpbaar, licht, soepel. Ook de 15% alcohol komt zeer ingetogen over. Kreeg 14 maanden opvoeding op fijn generfd, licht getoast Frans eikenhout (grote tonneaux).
2012 is een mooi rijpe jaargang voor de laatrijpende nerello mascalese. De tannines zijn fijntjes, iets drogend maar bescheiden en voornaam.
Mijn favoriet, voor de liefhebbers van rode Bourgogne.

Etna Bianco 2015

De witte wijnen van Pietradolce zijn loeistrak en zuiver, en energiek op het nerveuze af.
Ze krijgen geen houtrijping (alles gebeurt op RVS) en geen malo om hun zuivere frisheid te behouden. De wijngaard voor de Etna Bianco ligt op 800 meter op de noordhellingen van de Etna. Het is een wijn van 100% carricante van 8 jaar oude stokken gesnoeid in alberello (bushvine). De relatief diepe wortels van deze nog jonge stokken, hetgeen te danken is aan de poreuze vulkanische bodem, dragen bij aan de duidelijke mineraliteit van deze wijn.
Deze ‘instap’ Etna Bianco maakt indruk op mij. Zo jong nog is hij toch al interessant en mooi in balans waardoor de zuurgraad niet nerveus overkomt.
De wijn heeft een prachtige, haast stuivend mineralige neus met tonen van krijt, kalk en natte stenen. Daarnaast veel citroen/citrus, typerend voor de lokale carricante. In de mond komt daar een subtiele toets van hazelnoot bij. Een energieke wijn met persoonlijkheid. Perfecte wijn bij kaasfondue trouwens.

Etna Bianco Archineri 2015

Wijn van 100% carricante van 100-120 jaar oude bushvine/alberello stokken aangeplant in de ‘cru’ wijngaard Archineri, gelegen op 850 meter hoogte, op de oostflank van de Etna. Hun diepe wortels brengen extra mineraliteit in de uiteindelijke wijn. Bovendien hebben deze oude planten geringe opbrengsten en daardoor in alle opzichten geconcentreerdere bessen.
In de neus droge honing, lindenbloesem en heel veel frisse citrus c.q. citroen(schil), je ruikt als het ware de zuren al…
En die zuren zijn inderdaad spannend, op het nerveuze af! Het water loopt je in de mond. Citrus, appeltjes en een kalkachtige, minerale toets. Zuiver. Associaties met Chablis. En dan ook nog eentje van het strakkere soort. Pietradolce laat haar witte wijnen geen malo ondergaan, noch houtrijping, en dat is te merken aan dit extreem frisse exemplaar.
Zou nu, zo jong nog, mooi gaan bij oesters en andere schelpdieren. Ook denk ik terug aan mijn spaghetti alle vongole in de haven van Mondello, bij Palermo… Mag zeker nog even liggen tot zomer 2017.
Dit is een klaterfrisse, loeistrakke en schone wijn die door zijn stevige citrus-zurenspel lang blijft nazinderen, met nog een hint van menthol en een chique minibittertje tot besluit.

Het zijn bijzondere wijnen met een elegante, sprankelende en een tikkeltje strenge Italiaanse persoonlijkheid, de wijnen van de Etna en specifiek die van Pietradolce. Uniek en herkenbaar in al hun elegantie, energie en ongrijpbaarheid. Aards en etherisch, ijl tegelijk. Je proeft de lavabodem, de dampende vulkaan en de kille wind daarboven. Alleen jammer van die gepeperde prijzen.

Naar de wijnen van Pietradolce.




Naar de weblog van Karin Leeuwenhoek 

 
 

 

 

 

 

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »