DE TIEN BESTE BAROLO CRU’S VOOR U OP EEN RIJTJE

28-12-15 / Clement van Dijk < TERUG NAAR OVERZICHT

De 10 beste Barolo Cru's voor u op een rijtje


De Barolo wordt veelal ook de Koning der Wijnen genoemd. De Barolo is werkelijk een fantastische wijn. Een fles Barolo kost dan ook nogal wat. U ziet grote prijsverschillen tussen de ene Barolo en de andere Barolo. Wat is hier de oorzaak van? De Barolo moet volgens de DOCG regels gemaakt zijn van 100% Nebbiolo druiven en een minimale opvoeding hebben ondergaan van 38 maanden alvorens de wijn op de markt mag komen. Van deze 38 maanden moet de wijn minimaal 18 maanden in eiken vaten zijn gerijpt.

Het maken van een “echte Barolo” kost met name door de lange rijpingsperiode de producent veel geld. Doordat de Barolo erg populair is wordt er met de regels gespeeld, want er kan veel geld worden verdiend. Als u een Barolo ziet van onder de € 20,00 moet u zich afvragen of u te maken hebt met een echte Barolo. U kunt dit gemakkelijk controleren. Op de website van het Consortium vindt u alle aangesloten wijnproducenten, die volgens de regels van het Consortium hun Barolo maken.

Komt uw Barolo niet op de lijst voor, dan is er een grote kans dat dit geen echte Barolo is. Ondanks dat u een goedkope wijn koopt, bent u dus heel duur uit! De goedkoopste Barolo’s beginnen zo rond de € 20,00. Dit zijn “echte” Barolo’s gemaakt, veelal een mix van Nebbiolo druiven uit verschillende wijngaarden en/of van jongere planten. Al deze wijngaarden moeten zijn gelegen in het strak omschreven Barolo DOCG gebied. Bovendien moet ook de Barolo gebotteld worden in het omschreven Barolo gebied.

Dan heb je de echte Cru’s, of te wel de druiven komen uitsluitend van één wijngaard en de stokken hebben dan ook al een minimale leeftijd van zo’n 10 jaar. Een Barolo Cru kost normaal gesproken beginnend vanaf € 40,00, maar kan ook oplopen tot ver boven de € 100,00 per fles. Vanwaar dit prijsverschil? Dit heeft o.a. te maken met de kwaliteit van dit stukje wijngaard, de grondsoort, want die kan per deelgebied behoorlijk verschillen, de ouderdom van de stokken, de hoeveelheid stokken per ha, de zogenaamde “groene oogst” wordt er door de wijnboer gedurende het jaar veel gesnoeid, waardoor de opbrengst zeer laag is, maar wel van de hoogste kwaliteit. Maar ook kosten van marketing spelen een rol in de prijsbepaling. Als er zeer veel vraag is naar een bepaalde Barolo en het aanbod is zeer gering zal dit uiteraard de prijs opdrijven.

Hieronder ziet u een overzichtskaart van het hele Barolo gebied. Per deelgebied hebben wij een uitsnijding gemaakt en vindt u onder de Barolo Cru/s ook het deelkaartje.
 


De belangrijkste Cru’s van het stadje La Morra

  • Barolo Brunate Barolo Cru

De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 330 en 400 meter. Het Barolo Brunate deelgebied is een van de mooiste Barolo gebieden. De Barolo’s vanuit dit gebied zijn in het algemeen krachtig, donker, kruidig en veel tannines.

De belangrijkste producenten zijn Elio Altare, Roberto Voerzio, Vietti en Andrea Oberto.


 

  • Barolo Rocche dell’Annunziata Cru

De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 250 en 375 meter. De Barolo’s uit het Rocche dell’Annunziata gebied zijn fris, donker rood fruit, zijdezacht, zoete specerijen. De meer verfijnde Barolo komt uit dit deelgebied. Deze Barolo’s zijn ook wat sneller ‘op dronk”

De belangrijkste producenten in dit Barolo deelgebied zijn Paolo Scavino, Roberto Voerzio en Andrea Oberto.  

meer over deze wijn
 

  • Barolo Albarella Cru. 

Deze Barolo’s zijn zuiver en expressief, veel rood fruit, aromatisch. De belangrijkste producenten zijn Luciano Sandrone en Andrea Oberto
 
meer over deze wijn


 

 

Cru’s verbonden aan de stadjes Castiglione Falletto / Montforte d’Alba

  • Barolo Rocche di Castiglione Cru - Castiglione Falletto

De wijngaarden liggen op een hoogte van rond de 340 meter. De steil gelegen wijngaarden liggen op het hoogste deel van de heuvel. De Barolo’s uit dit deelgebied zijn aromatisch, complex en ook al vroeg te drinken. Een van de mooiste Barolo gebieden. De belangrijkste producenten zijn Vietti en Giovanni Sordo

sordo 

 

  • Barolo Ginestra Cru - Verbonden aan het stadje Montforte d’Alba

De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 350 en 540 meter. De Ginestra Barolo Cru’s zijn over het algemeen, donker rood fruit, krachtig, kruidig, tanninerijk. Belangrijkste producenten zijn Elio Grasso en Domenico Clerico, Cascina Chicco 

 
  • Barolo Monprivato Cru - verbonden aan het stadje Castiglione Falletto.

De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 250 en 300 meter. De Barolo Monprivato Cru onderscheidt zich door haar finesse, rood fruit, en haar licht zoutige mineraliteit. De Monprivato’s heuvel is een van de beste wijngaard gebieden van Italië. De belangrijkste producenten zijn Giuseppe Mascarello & Figlio en Giovanni Sordo

 
 

De Cru’s verbonden aan het stadje Serralunga d’Alba

  • Barolo Falletto Cru. 

De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 300 en 400 meter. De kenmerken van deze Cru Barolo zijn finesse, complex en mineralig. De belangrijkste producent is Bruno Giacosa.


 
  • Barolo Margharia Cru. 

De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 250 en 350 meter. Deze Cru levert een aardse, krachtige Barolo op. De belangrijkste producent is Azelia.
 


 
 

De Cru’s verbonden aan het stadje Barolo

  • Barolo Cannubi Boschis, 

volgens James Suckling persoonlijk gemaakt door de hand van God. De Barolo Cannubi Boschis levert een soepele uitnodigende Barolo op. De belangrijkste producent is Luciano Sandrone.
 
  • Barolo Cerequio Cru, 

de wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 250 en 275 meter. De belangrijkste kenmerken van de Barolo’s uit dit deelgebied zijn zijdezachte tannines, kruidig, aromatisch, rood fruit en vooral elegantie en finesse. De belangrijkste producent is Roberto Voerzio.
Maak keuze uit onze uitgebreide slectie van de vele Barolo's. De prijzen van laag, beginnend voor rond de € 25,00 oplopend tot meer dan € 100,00. Wijnen met de hoogste waarderingen, onbekende parels, proefdozen etc. Schrijf in voor onze nieuwsbrief en ontvang de scherpste aanbiedingen. Naar de Barolo's in onze winkel.
 
 

 
 

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

MISLEIDING

Telegraaf 11-02-18 - Rubriek " wijncolumn"

Misleiding door Wijnoutlet.nl maar ook bij zusterbedrijf wijnvoordeel.

LEES VERDER