MOET JE EEN WITTE WIJN “JONG” DRINKEN?

13-08-16 / Clement van Dijk < TERUG NAAR OVERZICHT

De meeste mensen willen witte wijnen jong drinken. Ja, dat is zeker waar voor witte wijnen die je in de supermarkt koopt. Witte wijnen onder de € 10 moet je in het algemeen jong drinken.

Maar bij de betere witte wijnen is dat toch anders. Waarom? Het algemene beeld is dat een witte wijn jong, fruitig en knisperend moet zijn. Maar zijn jonge witte wijnen beter, smaakvoller dan oudere witte wijnen?

Zelf heb ik ervaringen met 5 jaar, of zelfs wel meer, oude witte wijnen zoals een Traminer, een Verdicchio, een Gewürztraminer, een Trebbiano en een Fiano. Al deze wijnen waren inmiddels diep goudkleurig geworden en wat een mooie wijnen, zoveel complexiteit, zoveel diepgang, echt voortreffelijk. Het zal duidelijk zijn dat deze wijnen wel echt “eetwijnen” zijn geworden. De complexiteit is te heftig om dit soort wijnen als aperitief te drinken. Daar is een springende Sauvignon, of een knisperende Vermentino beter op zijn plaats.

Onlangs zag ik een publicatie van de befaamde Engelse wijnjournalist Jancis Robinson. Zij schreef in dit artikel over de fantastische “oude” witte wijnen, zoals een Soave, een Fiano, en een Vermentino. Zelfs een Fiano uit het oogstjaar 1992 (jaar van proeven 2016!), een witte wijn dus van 24 jaar oud, was nog fantastisch.

De Fiano di Avellino van Mastroberardino (Campania) oogstjaar 2013 kreeg van haar 17/20 punten. Maar dezelfde wijn met het oogstjaar 1992 kreeg van haar nu (2016) zelfs 18/20 punten. Zij schrijft hierover “Diep oranje goud. Zeer volwassen neus met een mooie enigszins romige geur en nog steeds vers fruit. Geen verval - mooie volwassenheid. Scherp gerookte abrikozen noten. Erg interessant.”

De Soave La Rocca (2014) van Pieropan (Veneto - nabij Verona) kreeg in een verticale proeverij 17/20 punten. De La Rocca 1997 van Pieropan kreeg zelfs 17,5/20 punten. Zij schrijft hierover “Lichtoranje goud. Heerlijk rond, complex, veel fruit, sap. Nog zo levendig! Zeer compleet”.

Uiteraard is het niet zo dat alle witte wijnen veel mooier worden na verdere rijping. Van de Italiaanse wijnen zijn het vooral de Verdicchio uit de Marken, de Fiano uit Campania en Puglia, de Greco di Tufo (Campania), de (Gewürz)traminers uit Alto-Adige en Trentino, de Trebbiano uit de Abruzzo, de Soave uit Veneto, de Caricante uit Sicilië, speciaal de wijnen van de Etna (Pietradolce).

Uiteraard zijn ook de verfijnde houtgerijpte Chardonnay, Sauvignon, Pinot Bianco wijnen, die lang kunnen worden bewaard en met de jaren mooier en complexer worden.

 

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »